Deur voor helmplicht in Amsterdam staat toch open

De PvdA zet de deur naar het weren van scooters op fietspaden en dus het invoeren van een helmplicht weer open. Hoewel de Tweede Kamerfractie eerder tegen was, stelt Kamerlid Duco Hoogland nu dat dit tóch een goede oplossing is voor problemen op fietspaden.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

De PvdA zegt nu dat de verplaatsing van de snorscooter naar de rijbaan vooral 'zorgvuldig' moet worden uitgevoerd. Hoogland wil daarom dat minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) de problematiek op de Amsterdamse fietspaden en de gevolgen van het verplaatsen van de snorscooter naar de rijbaan in kaart brengt. 'Wat betekent dit voor de veiligheid van snorfietsers?'

Hoogland zegt dat het verplaatsen van de snorscooter op een aantal plekken een goede oplossing kan zijn voor de problemen op de fietspaden. 'Maar we moeten een zorgvuldige afweging kunnen maken, pas dan kunnen we nieuwe stappen nemen.' Het Kamerlid debatteerde hier vanmorgen over met minister Schultz.

Einde lobby
Vlak voor kerst nog blokkeerde de PvdA in de Tweede Kamer volslagen onverwacht de komst van een helmplicht, de voorwaarde waaronder Amsterdam de snorscooter naar de rijweg wil verbannen. Het leek het einde te betekenen van een jarenlange lobby van de stad die zelfs minister Schultz wist te overtuigen: zij kwam in juni met een motie om lokaal een helmplicht in te voeren.

Door een fout echter stemde de hele PvdA-fractie voor een motie die het wetsvoorstel van de minister tegenhield. Het was waarschijnlijk anders gelopen als ze zich hadden gerealiseerd dat ze daarmee tégen de lobby stemden van hun eigen partijprominent burgemeester Eberhard van der Laan en de Amsterdamse PvdA. Hoogland wil niet ingaan op wat er in december is gebeurd.

Volgens de PvdA moet nu ook worden gekeken naar aanvullende maatregelen om de veiligheid in het verkeer te verbeteren. Hoogland: 'De wens begrijp ik: in Amsterdam is het vaak erg druk op het fietspad en het aantal snorscooters is de laatste jaren exponentieel toegenomen. Veel Amsterdammers ergeren zich daaraan en het leidt tot onveilige situaties. Wat die maatregelen precies zouden kunnen inhouden, daar ga ik niet over, dat is aan Amsterdam.'

Schultz
Ook minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) heeft de deur weer op een kier gezet. Ze zegde vandaag toe met alle gemeenten te bekijken hoe drukte op fietspaden kan worden aangepakt, waarbij Amsterdam 'een belangrijke gesprekspartner' is. In de zomer wordt besloten welke stappen worden genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden