Desmond Tutu dansend naar VU

AMSTERDAM - De Vrije Universiteit heeft een Desmond Tutu Chair ingesteld. Deze leerstoel Jeugd, Sport en Verzoening is een eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en anti-apartheidsstrijder.Tutu kwam zaterdag dansend op het ritme van de Amsterdamse drumgroep The Young Brotherhood de aula van de Vrije Universiteit binnen, om het certificaat van de leerstoel in ontvangst te nemen. Circa 120 mensen waren naar de universiteit gekomen om de bisschop te zien. Ontspannen hangend in zijn stoel, met beide handen het hoofd ondersteunend, wachtte Tutu beleefd de toespraken af, alvorens zelf het woord te nemen.

Voor de instelling van de leerstoel was de datum 16 juni gekozen, omdat het dan in Zuid-Afrika National Youth Day is. In 1976 werden op die dag in Soweto honderden zwarte scholieren doodgeschoten, die meeliepen in een protestmars tegen de apartheid.

Terwijl Tutu in zijn toespraak deze dag herdacht, werd achter hem een ijzingwekkende zwart-witfoto geprojecteerd van een huilende jongen die een scholier in zijn armen houdt. De foto verscheen in 1976 in alle kranten.

''Die gewonde jongen is aan het doodgaan,''' zei Tutu. ''Zijn naam was Hector Pietersen.''

Hector, dertien jaar oud, was één van de scholieren die zich verzetten tegen het lage niveau van het onderwijs aan zwarten, dat ook niet werd gegeven in hun eigen taal, maar in het Afrikaans en Engels. 'De talen van de onderdrukker', zei Tutu destijds.

De 'arch', zoals de Zuid-Afrikaanse ambassadrice de aartsbisschop liefkozend noemde in haar toespraak, nam na de herdenking het certificaat in ontvangst van de leerstoel. Tutu is wel wat eerbetoon gewend. Behalve de Nobelprijs heeft hij meer dan honderd eredoctoraten en talloze onderscheidingen gekregen.

Sinds de rellen van 1976 in Soweto steunde Tutu de internationale economische boycot van zijn land. Als secretaris-generaal van de Zuid-Afrikaanse Bond van Kerken voerde hij actie tegen het apartheidsregime, met instemming van bijna alle kerken. Hij is één van de weinige zwarte activisten die niet werden opgepakt.

Na de afschaffing van de apartheid werd hij hoofd van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die voor zowel blank als zwart een belangrijke rol speelde in de verwerking van het verleden. Tutu's kritiek op de ANC-regering van na de apartheid heeft ervoor gezorgd dat president Thabo Mbeki hem niet bijzonder waardeert.

Tutu leidt een VN-commissie die de toedracht moet onderzoeken van de moord op negentien Palestijnse burgers in de stad Beit Hanoun in de Gazastrook, op 8 november 2006. Israël weigert de commissie toegang tot het gebied.

Tutu maakt zich ook sterk voor de strijd tegen aids. Vrijdag vroeg hij tijdens een toespraak tot de Eerste Kamer steun voor de aidswezen in zijn land.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden