Desmond Tutu: 'ABP moet weg uit Israël'

Pensioengigant ABP moet zich subiet terugtrekken uit Israël. Dat schrijft de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar en antiapartheidsstrijder Desmond Tutu (83) in een open brief aan het Nederlandse pensioenfonds.

De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu Beeld epa
De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond TutuBeeld epa

'Uw bestuur kan kiezen,' schrijft Tutu. 'Óf zich blind houden voor de feiten en op de één of andere manier vasthouden aan de claim dat ABP's investeringen zijn afgeschermd van de steeds knellendere Israëlische bezetting, óf toetreden tot de groeiende beweging voor desinvesteren.'

In het laatste geval zal ABP volgens de oud-aartsbisschop 'risico's beperken, internationale wetten respecteren en een sterke, niet-gewelddadige bijdrage leveren aan vrede in het Midden-Oosten'.

ABP moet volgens Tutu geen geld meer steken in drie Israëlische banken, omdat deze 'illegale' Joodse nederzettingen in Palestijns gebied zouden financieren. Daarmee werkt het ABP volgens hem mee aan het schenden van mensenrechten. Tutu heeft vergelijkbare brieven geschreven aan onder meer het Franse busbedrijf Veolia, de Britse beveiliger G4S, pc-gigant HP en Barclays Bank.

Tutu steunt daarbij een campagne van serieactievoerders Avaaz waaraan volgens de opstellers inmiddels 1,8 miljoen mensen steun hebben betuigd 'waaronder 43.000 Nederlanders en vele pensioengerechtigden'.

Boycot
Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, pleitte eerder deze week in een brief aan de Israëlische krant Ha'aretz voor een algehele boycot van Israël.
Tutu refereert daarbij aan de strijd tegen de apartheid.

'Het stopzetten van de handel met Zuid-Afrika door multinationals met een geweten in de jaren tachtig werd uiteindelijk één van de belangrijkste hefbomen die de apartheid - zonder bloedvergieten - op de knieën heeft gekregen,' aldus Tutu.

Volgens Tutu bewijzen bedrijven en instellingen als ABP zowel het volk van Israël als dat van Palestina een slechte dienst. 'Ze dragen bij aan de bestendiging van een diep onrechtvaardige status quo.'

Meerdere brieven
ABP ligt al langer onder vuur vanwege zijn Israëlische investeringen - die met vijftig miljoen euro verwaarloosbaar zijn voor het fonds dat 309 miljard euro investeringen heeft uitstaan. De afgelopen tijd heeft het fonds meerdere brieven binnengekregen over de kwestie. 'Veel mensen reageren emotioneel, wat begrijpelijk is in het geval van oorlog,' aldus woordvoerder Jos van Dijk.

ABP bevestigt de brief te hebben ontvangen, maar wil pas reageren als de inhoud vandaag is besproken tijdens een bestuursvergadering. Van Dijk wijst er op dat, alhoewel de VN de nederzettingenpolitiek van Israël heeft veroordeeld, daarbij geen woord is gerept over de rol van de Israëlische banken.

Eerder dit jaar trok PGGM zijn investeringen in vijf Israëlische banken terug, staakte ingenieursbureau Haskoning medewerking aan de bouw van een waterzuiveringsinstallatie bij Jeruzalem en blies waterbedrijf Vitens een Israëlische samenwerking af.

Het ABP heeft vijftig miljoen euro pensioengelden belegd in Israel, Volgens Tutu bij banken die de mensenrechten schenden. Beeld ANP
Het ABP heeft vijftig miljoen euro pensioengelden belegd in Israel, Volgens Tutu bij banken die de mensenrechten schenden.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden