Deskundigen houden park tijdens festival in de gaten

Amsterdam trekt voortaan jaarlijks een miljoen euro uit voor de extra inzet van stadsecologen, bodemdeskundigen en beheerders tijdens evenementen in parken.

De specialisten moeten in de gaten houden of evenementen geen schade aanrichten aan de flora en fauna. Beeld Mats van Soolingen
De specialisten moeten in de gaten houden of evenementen geen schade aanrichten aan de flora en fauna.Beeld Mats van Soolingen

Deze specialisten moeten onder meer in de gaten houden of de festivals en evenementen geen schade aanrichten aan de flora en fauna in de parken.

Voor alle populaire terreinen wordt jaarlijks een nieuw rapport opgesteld met de voorwaarden voor het gebruik van het park door evenementenorganisatoren.

Bodemschade
Daarbij wordt ook gekeken naar de gevolgen op langere termijn van de festivals voor de bodem, schrijft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in een brief aan de raad over de uitwerking van het nieuwe evenementenbeleid.

Alle populaire terreinen zullen meermaals per jaar worden bezocht om de conditie van de bodem in kaart te brengen. Deskundigen waarschuwen al enige tijd voor bodemschade als gevolg van grootschalige evenementen in het groen.

5,7 miljoen
Het miljoen voor de parken maakt deel uit van een bedrag van 5,7 miljoen euro dat de gemeente jaarlijks denkt nodig te hebben voor het nieuwe evenementenbeleid. Daarvan wordt ook een flinke uitbreiding van het aantal milieu-inspecteurs betaald. Zij beoordelen vooraf de geluidsplannen van de organisatoren, en controleren tijdens de evenementen of afspraken worden nageleefd.

De verwachting is dat van mei tot september elk weekeinde acht inspecteurs op pad zullen zijn in de stad. De gemeente wil voor de muziekfestivals een controle van honderd procent, en voor de evenementen waarbij ook versterkte muziek wordt gebruikt een controle bij de helft van de gevallen.

Decibellen
Verder wil de gemeente dit jaar proefdraaien met het zogenoemde Actie Service Centrum dat tijdens drukke weekenden het aantal geproduceerde decibellen door evenementen en horeca in de gaten houdt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de technische mogelijkheid om elk moment de geluidssterkte van alle locaties te kunnen aflezen.

Dit jaar zal ook worden geïnvesteerd in het aanleggen van vaste stroom- en watervoorzieningen op populaire plekken. Bij elkaar komt dat neer op een bedrag tussen de 8 ton en de 2 miljoen euro. De gemeente verwacht dit geld in de loop van de jaren terug te verdienen.

Lees ook: Amsterdammer moet meebetalen aan vergroening van de stad

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden