Deskundige plaatst vraagtekens bij misbruikzaak docent

Een onafhankelijke deskundige plaatst vraagtekens bij de misbruikzaak tegen een docent van de joodse school Cheider in Buitenveldert en waarschuwt voor alternatieve scenario's.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat bleek dinsdag uit het verhoor van rechtspsycholoog Jannie van der Sleen, die als deskundige is aangesteld door de rechtbank om te kijken naar de verklaringen van de slachtoffers.

Justitie verdenkt basisschoolleraar Ephraïm S. van meervoudig seksueel misbruik bij zes kinderen, die allen les kregen op de orthodox joodse school Cheider. Diverse slachtoffers waren ten tijde van het vermeende misbruik in 2012 nog erg jong, twee kinderen waren tussen de 12 en 16 jaar.

Geschorst
In juni van 2012 werd Ephraïm S. geschorst door de school. De zaak tegen hem kwam aan het rollen nadat een leerling niet meer alleen naar de docent durfde gaan en dit aan een vriendje vertelde.

Tijdens de tweede procesdag kwam naar voren dat er binnen de gesloten orthodox joodse gemeenschap na de schorsing veel contact is geweest tussen ouders en docenten, nog voor de politie was begonnen het het onderzoek.

Hierdoor zijn sommige ouders er mogelijk van overtuigd geraakt dat ook hun kinderen slachtoffer waren. "Ik kan niet uitsluiten dat verklaringen van kinderen zijn gestuurd door bezorgde ouders, gecombineerd met aanrakingen die niet zo handig waren," aldus Van der Sleen. Een tweede deskundige, opgeroepen door de verdediging van S., was nog stelliger. "In de gegevens heb ik geen enkel aanwijzing gezien voor seksueel misbruik."

Kritiek
Van der Sleen had ook kritiek op het onderzoek van een kinderpsycholoog die verbonden is aan het AMC. Die heeft in een vroeg stadium, in samenspraak met de ouders, gesproken met diverse kinderen en hun verklaringen op papier gezet.

Uit deze verklaringen kwam via de media naar buiten dat kinderen op de school "gemasseerd" zouden zijn in een "donkere kamer". Van der Sleen: "Deze mevrouw heeft diverse betrokken ouders vooraf gesproken en daarna de kinderen zelf onderzocht. Dit is niet professioneel."

Ook zijn kinderen volgens deze getuige-deskundige soms beïnvloed tijdens de verhoren. Zo hebben rechercheurs soms te sturende vragen gesteld over de precieze aard van het misbruik, waardoor niet met zekerheid kan worden gezegd of de kinderen zelf op hun antwoorden zijn gekomen.

Kneepjes in de schouder
S. ontkent het misbruik, en stelt zelf dat er ten hoogste sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Maandag legde hij uit dat de vermeende 'massages' van de kinderen wat hem betreft om "kneepjes in de schouder" gingen, om de orde in de klas te bewaren.

Het politieonderzoek kwam laat op gang omdat het schoolbestuur na de schorsing niet direct aangifte wilde doen, dit gebeurde enkele maanden later. S. was toen al naar Israël vertrokken, naar eigen zeggen voor een geplande emigratie.

In november 2016 werd hij uitgeleverd aan Nederland en zit hij vast in de gevangenis in Almere. Daar mag S. naar eigen zeggen zijn keppeltje niet dragen, omdat de directie zijn veiligheid dan niet kan garanderen.

De verdachte weigert stelselmatig om mee te werken aan psychologisch onderzoek, onder meer van het Pieter Baan Centrum. Dit was voor de rechtbank eerder dit jaar een belangrijk argument om S. niet op vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, deze week.

Lees ook: 'Joodse school deed pas aangifte van misbruik na druk minister'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden