Designloket van Droog wil alle vragen over design beantwoorden

Amsterdam heeft sinds gisteren een Designloket, dat 'bemiddelt tussen publiek en ontwerppraktijk'. Het is een initiatief van ontwerper-curator Mieke Gerritzen op uitnodiging van Stichting Droog.

Het Designloket in het pand van Droog Design aan de Staalstraat. Beeld /

'Meer spullen hebben we niet nodig, maar de wereld kan nog altijd beter worden vormgegeven.' Dat is de gedachte achter het Designloket, waar 'iedere burger, professionele designer en toerist' op werkdagen van 14.00 tot 16.00 uur terechtkan met vragen over design in de breedste zin van het woord.

"Die vragen kunnen gaan over het plotseling opduiken van blauwe fietswielen in het straatbeeld of over de manier waarop een politieke partij zijn ideeën verbeeldt of hoe we naar Mars reizen. Ze kunnen ook gaan over de duurzaamheid van wat we eten, net zo goed als over de verbeteringen die we met behulp van plastische chirurgie en dna-ingrepen in ons lichaam kunnen aanbrengen," aldus Mieke Gerritzen, die eerder directeur was van het Museum of the Image in Breda.

Blijven consumeren
Alles om ons heen is design, stelt Gerritzen. "Er is over nagedacht. En beter nadenken kan de oplossing zijn voor het dilemma dat veel mensen voelen: aan de ene kant de noodzaak of zelfs de behoefte om te blijven consumeren, aan de andere kant de zorg over het milieu, de klimaatverandering of ons privéleven. Wie kiest voor een soberder leven, voor 'ontspullen', mag hogere eisen stellen aan wat hij overhoudt. Wie zich ergert aan de drukte in de stad, zou op zoek kunnen gaan naar een slimmere inrichting van zijn omgeving."

Het Designloket is gevestigd in het pand van Droog Design aan de Staalstraat. Er wordt samengewerkt met wetenschappers, kunstenaars en activisten. Gerritzen, fel: "De esthetische kwaliteit van onze omgeving holt achteruit. Alles begint op elkaar te lijken. Design gaat niet meer over vormgeving. Tijd voor kritiek!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden