Designers ook welkom op Wallen

AMSTERDAM - Na modeontwerpers krijgen ook designers van bijvoorbeeld sieraden en meubels binnenkort onderdak in voormalige prostitutiepanden op de Wallen. Woningcorporatie Ymere is van plan hen tijdelijk werkruimte aan te bieden in gebouwen die de organisatie de afgelopen tijd kocht in de bekende hoerenbuurt. Het initiatief krijgt de naam Red Light Design.

Dat maakte een woordvoerster dinsdag bekend. Omdat de plannen zich nog in een pril stadium bevinden, is nog onduidelijk hoeveel designers uiteindelijk terecht kunnen op de Wallen.

In een aantal voormalige prostitutiepanden in de buurt zitten sinds begin dit jaar onder de noemer Red Light Fashion al bekende modeontwerpers. Onder hen zijn Bas Kosters, Daryl van Wouw en Mada van Gaans. NV Stadsgoed kocht die onderkomens eerder van seksbaas Charles Geerts.

Het stadsbestuur van Amsterdam wil het aantal prostitutieramen, koffieshops en louche cafés op de Wallen flink verminderen, onder meer om misstanden als gedwongen prostitutie en het witwassen van geld aan te pakken. Een van de manieren om dat te doen, is het opkopen van panden. Dat gebeurt door de woningcorporaties.

Wethouder Lodewijk Asscher (financiën) maakte in april bekend dat Ymere en NV Stadsgoed inmiddels gebouwen met in totaal circa negentig prostitutieramen op de kop hebben getikt. Hij zei toen ook dat de twee serieuze gesprekken voeren over de aankoop van onderkomens met nog eens 110 stuks. Voordat de corporaties een klein jaar geleden begonnen met het opkopen van panden, waren er nog 458 prostitutieramen op de Wallen. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden