Dertigjarig jubileum AKF Sonneveldprijs: 'Iedereen mag meedoen'

De AKF Sonneveldprijs, voorheen de Wim Sonneveldprijs, wordt dit jaar voor de dertigste keer uitgereikt. Dinsdag beginnen de voorrondes in Theater Bellevue.

Sophie van Oostvoorn
Wim Sonneveld als Nikkelen Nelis Beeld anp
Wim Sonneveld als Nikkelen NelisBeeld anp

De Wim Sonneveldprijs werd al 29 keer uitgereikt, maar vanaf dit jaar heet de prijs de AKF (Amsterdams Kleinkunst Festival). Directeur Daniel van Veen vertelt: "We organiseren steeds meer activiteiten. Om die een duidelijke stempel te geven zetten we nu voor alle prijzen en activiteiten - behalve de Annie M.G. Schmidtprijs - AKF."

Variatie
Dinsdag beginnen de drie voorrondes. Aan de eerste doen vijftig deelnemers mee, aan de tweede zestien en aan de derde negen. Een selectiecommissie van oud-deelnemers en bekende kleinkunstenaars, waar directeur Van Veen ook in zit, bepaalt wie verder mag naar een volgende ronde.

Iedereen die mee wil doen, mag zich aanmelden en kan laten zien wat hij of zij kan. "Dat zorgt voor grote variatie in het aanbod," zegt Van Veen. "Aan de ene kant heb je de afgestudeerden van de toneelacademie en aan de andere kant de vijftigers die het gewoon een keer komen proberen."

In de eerste ronde hebben deelnemers tien minuten om zich te bewijzen. "Het is beter om iemand op een podium te zien dan op een auditievideo, dus iedereen krijgt een kans op het podium," legt de directeur uit. De tweede ronde krijgen de deelnemers twintig minuten en in de derde dertig minuten. "Zo doen ze steeds meer ervaring op en kan er echt geschaafd worden aan het programma."

Begeleiding
De AKF Sonneveldprijs onderscheidt zich als concours doordat de kandidaten zich niet hoeven te beperken tot één kunstvorm, maar cabaret, toneel en muziek kunnen combineren. Dat zorgt volgens Van Veen onder meer voor het hoge niveau van de winnaars van de wedstrijd. Zo stonden in het verleden de duo's Yentl en de Boer en Speelman en Speelman in de finale, net als Pieter Derks.

Daarnaast krijgen de deelnemers, naarmate ze verder in de wedstrijd komen, veel begeleiding. Na de laatste voorronde zijn er nog zes halve finalisten over. Zij gaan met hun programma toeren door het land, krijgen een regisseur en volgen workshops.

Op 10 april volgend jaar, tijdens het AKF, worden de juryprijs en de publieksprijs uitgereikt. Maar dan is het nog niet afgelopen voor de finalisten, zij gaan samen ook weer door het land met hun voorstelling.

Meer informatie over het programma en kaarten vind je op de website van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden