Plus

Dertig vluchtelingen krijgen gratis tandzorg in Zuidoost

Mondhygiënist Patricia Sweet wilde iets doen voor vluchtelingen. Dus zaten er donderdag alleen asielzoekers in de stoelen van haar praktijk in Zuidoost.

Patricia Sweet: 'Aan sommige gebitten valt af te lezen dat er al lange tijd niet naar is omgekeken' Beeld Elmer van der Marel
Patricia Sweet: 'Aan sommige gebitten valt af te lezen dat er al lange tijd niet naar is omgekeken'Beeld Elmer van der Marel

Het is de week van de mondhygiënist, en zo'n kans laat Patricia Sweet niet voorbijgaan. Of we wel weten dat een slechte adem als gevolg van tandsteen spelbreker nummer één is ­tijdens een eerste date? En dat een ontsteking van het tandvlees onbehandeld kan leiden tot verlies van tanden en/of kiezen?

En dan staan we nog met onze jas aan in de gang van haar praktijk in de flat Groeneveen. Sweet blijkt een enthousiaste ambassadrice van haar vak en zou ons ogenschijnlijk het liefst meteen meesleuren naar een behandelstoel, ware het niet dat die vandaag gelukkig allemaal bezet zijn door asielzoekers en reeds erkende vluchtelingen.

De manier van doen in Zuidoost
Een bijzonder gebaar van Sweet en haar twee collega's. Ze hebben de agenda de hele donderdag vrijgehouden om bijna dertig mensen een gratis behandeling te geven. Ook het vervoer van de patiënten van en naar het asielzoekerscentrum in de voormalige Bijlmerbajes is gratis en wordt verzorgd door de lokale Rotary.

Het is haar manier om de vluchtelingen welkom te heten, vertelt Sweet over het initiatief. "Dat heeft ook te maken met de manier van doen in Zuidoost. Vluchtelingen worden hier snel opgenomen. Er zijn hier ook nooit protesten geweest tegen de komst van een opvang. Er wonen hier meer mensen die weten hoe het is om een land te moeten verlaten."

Het is een bescheiden gebaar, voegt de mondhygiënist eraan toe. "Als mensen hier aankomen na een lange reis, staat de verzorging van het gebit niet boven aan de lijst met prioriteiten. De eerste zorg is een huis, een baan, een school voor de kinderen. Toch was er veel belangstelling voor ons aanbod, meer dan we aan konden, helaas."
­
Loterij
Op de vraag hoe het staat met de gebitten van de vluchtelingen, vertelt Sweet dat dat sterk varieert. Er zitten gezonde en goed onderhouden gebitten bij, maar ook tanden en kiezen waaraan valt af te lezen dat er al lange tijd niet naar is omgekeken. "Ik had net een man die niet meer kon eten van de pijn. Alles was ontstoken."

In die gevallen probeert Sweet de patiënt door te verwijzen naar een collega van bijzondere tandzorg. "En we gaan meteen op zoek naar een potje voor de kosten. Ik heb deze week een loterij georganiseerd met als hoofdprijs een elektrische tandenborstel. Dat heeft ruim 150 euro ­opgeleverd. Dat kunnen we weer gebruiken."

De bel van de praktijk gaat. Even later komt ­dagelijks bestuurder Andro Bottse namens het stadsdeel binnen rennen voor een officieel ­moment. Sweet drukt hem een elektrische tandenborstel in handen, die de bestuurder op zijn beurt weer overhandigt aan een patiënte uit ­Syrië die om redenen die niet helemaal duidelijk worden in de prijzen is gevallen.

De blijdschap is er niet minder om. Even later vertelt Nagham Arminas in de wachtkamer dat ze zich in april vorig jaar bij haar man in Nederland heeft gevoegd, dat ze Nederlandse les krijgt en dat ze sinds kort een woning hebben in Edam. De hereniging is bekroond met een zwangerschap, vertelt Arminas met een brede lach en een onmiskenbaar goed gebit: "Mijn ­vader is tandarts in Damascus."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden