Dertig miljoen extra tegen vliegtuigherrie Schiphol

AMSTERDAM - Voor de grootste herrieplekken rondom Schiphol, waaronder studentenwijk Uilenstede, komt twintig miljoen euro beschikbaar voor extra geluidsisolatie. Er komt bovendien weer onderzoek naar de gezondheidseffecten van vliegtuiglawaai rondom Schiphol.

Dat is woensdag in Haarlem afgesproken in het zogeheten Aldersoverleg, waarin maatschappijen, vliegvelden en omwonenden over de groei van Schiphol na 2012 praten.

Uilenstede moet het geld delen met andere hotspots onder de aanvliegroutes: Zwanenburg, Halfweg en Lijnden. Ook is geld toegezegd voor 'verbetering van de leefomgeving' in Aalsmeer, Uithoorn en Rijsenhout'. Amsterdam komt in de afspraken niet voor. Het ministerie van verkeer en de provincie Noord-Holland betalen elk tien miljoen.

Daarnaast trekt Schiphol nog eens tien miljoen uit om 'schrijnende gevallen' op te lossen; bewoners in het zwaarst gehinderde gebied die geen baat meer hebben bij verdere geluidsisolatie, en willen verhuizen, maar hun huis niet kunnen verkopen.

Voor Amstelveen bevatten de overeenkomsten meer goed nieuws. Het verbod op de bouw van veertienhonderd nieuwbouwwoningen in de Legmeerpolder - bij Westwijk - komt te vervallen. Amstelveen mocht er niet bouwen, vanwege de geluidshinder van Schiphol, terwijl het gebied toch buiten de geluidszones viel. Door het schrappen van een vliegroute vanaf de Aalsmeerbaan, komt de hinder onder de normen te liggen. Amstelveen wil nu zo snel mogelijk beginnen met de voorbereidingen voor de bouw.

Afgesproken is ook dat er weer gekeken wordt naar de gezondheidseffecten van vliegtuiglawaai. Nieuw onderzoek komt er niet; een werkgroep met ondermeer de gemeentes Amsterdam, Amstelveen, Haarlemmermeer en stadsdeel Zuideramstel, spit bestaand onderzoek van GGD en het RIVM opnieuw door. Het RIVM concludeerde in 2006 dat de toename van het vliegverkeer niet tot groei van gezondheidsproblemen had geleid. Het nieuwe onderzoek moet in juni klaar zijn.

Eerder was in het Aldersoverleg afgesproken dat Schiphol tot 2020 niet verder mag groeien dan 510.000 vluchten, waaronder 32.000 nachtvluchten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden