Dertig keer opdrukken met een zwaard van 44 centimeter in je lichaam

Dertig keer opdrukken met een zwaard van 44 centimeter in je lichaam kan gewoon. Dat bewees zwaardslikker Franz Huber zaterdag tijdens Amsterdams eerste World Sword Swallowers Day.

Beeld Laura Obdeijn

Geconcentreerd kijkt de man in lederhosen naar de tafel met daarop een snoeischaar, een hamer, spijkers, grote messen, gebogen zwaarden en gekartelde. Nadat hij een recht exemplaar heeft opgepakt en het zilver heeft nat gemaakt met zijn tong haalt hij diep adem.

Dan kantelt hij zijn hoofd en laat de scherpe punt van het mes via zijn tong, langs het strotklepje naar binnen glijden. Tussen de longen door, achter het hart, dat een stukje opzij geduwd wordt, verder naar beneden.

Hoe zenuwachtiger de zwaardslikker, hoe harder je het hart kan voelen kloppen, wanneer je het handvat vastpakt. En dan verder, totdat het zwaard van vierenveertig centimeter van de lippen tot aan de navel is ingeslikt.

Samengeknepen billen
Griezelend en met samengeknepen billen kijkt het publiek toe. Sceptisch, met open mond of een 'liever jij dan ik'-blik en de wenkbrauwen nog verder opgetrokken wanneer het inslikken van een zwaard prima lijkt samen te gaan met opdrukken.

Om 14.25 uur zaterdagmiddag is het grote moment daar. Samen met zwaardslikkers in onder meer Florida, Wisconsin, Virginia, Tennessee, New York and Missouri doet de uit Duitsland afkomstige professionele zwaardslikker Franz Huber (36) maar liefst twee -wat ongewone- Guinness World Recordpogingen in Amsterdam.

Namelijk minstens vijfentwintig keer opdrukken met een zwaard in het lichaam en het doorslikken van zo veel mogelijk zwaarden tegelijk om ze dan nog eens honderdtachtig graden te draaien.

Uit de mond Huber komt bij push-up nummer 25 een geluid dat klinkt als kokhalzen, maar onder aanmoediging gaat hij door om bij dertig rood aangelopen en met zweetdruppels op zijn voorhoofd omhoog te komen. Hij trekt het zwaard uit zijn mond en zegt, met een vertwijfeld lachje: "Zo. Dat was leuk."

Natuurlijke reflexen
De kunst zit hem in het controleren van het lichaam en het onderdrukken van natuurlijke reflexen, zegt hij. "En verder is het belangrijk dat de keel goed is gesmeerd."

Het is de tiende keer dat de internationale Wereld Zwaardslikkers-dag wordt gevierd, maar voor Amsterdam is het een primeur, georganiseerd door het Sword Swallowers Association International (SSAI) in samenwerking met rariteitenkabinet Ripley's Believe it or not! op de Dam.

Een soort vakantiedag voor zwaardslikkers noemt Huber het. De dag dat de zwaardslikvedettes worden geëerd en er stil gestaan wordt bij de collega's die gewond raakten.

'Slechts' 30 doden
Want al vielen er volgens de zwaardslikker 'slechts' dertig doden door zwaarslikken in de laatste honderdvijftig jaar, dat het een bezigheid is met risico's staat buiten kijf. De messen zijn echt en de zwaarden scherp. Niks geen fopperds die inklappen op het moment dat ze de tong raken, zegt de Duitser terwijl hij afkeurend zijn hoofd schudt. "Ik kan me er 's ochtends mee scheren."

Dus is het oppassen geblazen. Elke keer weer vergt het uiterste concentratie om er voor te zorgen dat het zwaard je buik aan de onderkant niet van binnenuit doorprikt of dat de scherpe randen niet te dicht langs het hart gaan. De Duitser, die vier jaar geleden begon met het inslikken van scherpe objecten, bezeerde zich nog nooit op die manier. Wel schraapte hij ooit twee keer langs de binnenkant van zijn ingewanden, "Tsja, en dat doet wel een paar dagen pijn."

Zaterdag ging alles goed, records zijn gebroken en iedereen bleef heel. Maar mocht het nou wel een keer goed misgaan, dan hebben de zwaardslikkers altijd nog een vangnet in de vorm van een fonds voor gewonde zwaardslikkers. Doneren kan bij het SSAI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden