Dertig firma's importeren uit nederzettingen
Meer dan dertig Nederlandse bedrijven doen zaken met Israëlische ondernemingen die gevestigd zijn op bezet Palestijns gebied. Dat staat in een woensdag verschenen rapport dat in opdracht van vredes- en hulporganisaties Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi is gemaakt.
Volgens het onderzoek leveren 18 Israëlische bedrijven uit bezet gebied producten aan ondernemingen in ons land. Het gaat vooral om fruit, maar ook om wijn, cosmetica en snijbloemen. Een aantal firma's waaronder C1000, Jumbo en Kring Apotheken brengt ze op de markt met het etiket Made in Israël.
De zaak ligt gevoelig in de Tweede Kamer. De EU besloot vorig jaar mei al dat Israëlische producten uit nederzettingen niet het label Made in Israël mogen hebben. Toen onlangs naar buiten kwam dat het kabinet kijkt hoe die maatregel ingevoerd moet worden, viel dat helemaal verkeerd bij een deel van de Kamer.
De SGP sprak van 'Israël bashen', terwijl de ChristenUnie het een 'onzalig plan' noemde. Ook de PVV keerde zich krachtig tegen het voornemen van het kabinet. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verklaarde toen dat de nederzettingen niet in Israël liggen en dus ook het etiket Made in Israël niet mogen hebben. Het gaat om consumentenbescherming en niet om een boycot, zei hij.
De vier opdrachtgevers roepen de Nederlandse bedrijven op niet langer producten uit de Israëlische nederzettingen te verkopen. Ze benadrukken dat ze zich niet keren tegen producten uit Israël. 'Etikettering is een goede tussenstap, maar de betrekkingen met nederzettingen moet worden beëindigd', aldus de organisaties. Volgens internationaal recht zijn alle nederzettingen in bezet gebied illegaal.
Israël exporteerde vorig jaar ter waarde van 2,3 miljard dollar naar ons land, aldus het onderzoeksrapport. Nederland is daarmee in de derde exportmarkt voor Israël in de EU.