Dertien statuslozen moeten opvang Zuidoost uit

Dertien uitgeprocedeerde asielzoekers die van de gemeente een eigen kamer hebben gekregen in Daalburgh in Zuidoost, moeten de 24 uursopvang toch verlaten.

'De medewerkers van het Leger houden van deze mensen,' aldus Henk Dijkstra, directeur van het Amsterdamse Leger. Beeld anp
'De medewerkers van het Leger houden van deze mensen,' aldus Henk Dijkstra, directeur van het Amsterdamse Leger.Beeld anp

De gemeente en het Leger des Heils gaven de statuslozen een jaar meer zorg dan de bed-, bad- en broodregeling voorschrijft. De uitgeprocedeerde asielzoekers vinden echter dat ze ook na dat jaar recht hebben op de bovenwettelijke zorg en spanden een kort geding aan.

Daarin heeft de voorzieningenrechter nu bepaald dat de gemeente en het Leger des Heils in hun recht staan. In de overeenkomsten die het Leger des Heils met de vreemdelingen heeft gesloten, staat dat het om gemeentelijk beleid met een vastgestelde einddatum gaat. Nu de einddatum is bereikt, betekent dit ook het einde van de overeenkomsten.

'Warme overdracht'
"De medewerkers van het Leger houden van deze mensen," zei Henk Dijkstra, directeur van het Amsterdamse Leger, eerder in Het Parool. "Maar we kunnen ze niet blíjven huisvesten. We zorgen voor een goede, warme overdracht naar andere instellingen, maar ze móeten vertrekken. Als het Leger niet zelf kan bepalen hoe lang het mensen opvangt, zou iedereen er permanent kunnen blijven. Dat betekent in de toekomst het einde van de opvang."

Het gaat om veelal ernstig zieke mensen die (nog steeds) medische en psychische hulp nodig hebben. Volgens hun advocaat, Pim Fischer, kunnen de gemeente en het Leger echter niet besluiten de zorgovereenkomst met de asielzoekers te beëindigen. "Dat mag van de wet alleen bij een gewichtige reden, en die is niet genoemd."

Toch is de ontruiming volgens de rechter niet in strijd met de redelijkheid en billijkheid, omdat de gemeente en het Leger hebben toegezegd de mensen in de bed-, bad- en broodvoorziening de zorg zullen krijgen die zij nodig hebben. Ook is toegezegd dat 24-uursopvang op die locatie mogelijk is als de GGD die indicatie na een herscreening geeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden