PlusColumn

Derksen stopt homo's met zijn grappen dieper in de kast

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Denk ik dat ­Johan Derksen homofoob is? Zeker weten doe ik het niet, maar ik denk het niet.

Mag hij dan als gerespecteerd voetbaljournalist grapjes over homo's maken?
Ach, dat mag iedereen.

Ook hier weer een 'MAAR' als een huis.

Zijn grapjes over homo's doen mij denken aan sommige mensen die antisemitische grappen maken, zonder dat je daarvan de context kent. Iets wat eruitziet als ironie hoeft geen ironie te zijn, en daadwerkelijke ironie wordt sterker, veelzeggender, bijtender, effectiever en vooral leuker, als je weet wie wat debiteert.

De omgeving van Johan Derksen is de voetbalwereld. Die is verre van homovriendelijk. Integendeel. Een voetballer, laat staan een voetballertje, heeft het, zelfs in deze tijd, zwaar als hij moet douchen en zijn vriendjes weten dat hij ­homo is.

Bij de volwassen professionele voetballer speelt nog iets anders mee. Die wil naar de betere clubs, naar Barcelona (in handen van de sjeiks van Qatar) of naar Engelse clubs (in handen van weer andere sjeiks), of naar clubs die in handen zijn van rijke Russen, en zowel de spelers, de staf als de eigenaar staan daar niet bekend als homovriendelijk.

Sport zou, in gevallen waar dat noodzakelijk is, moeten helpen om te emanciperen, niet om de kloof te vergroten. En als het gaat over homoseksualiteit en voetbal is dat echt noodzakelijk.

Waarom je in deze tijd zo slecht grappen kunt maken, is omdat we van elkaar niet ­weten hoe we werkelijk denken. Ikzelf maak me druk om antisemitische grappen van sommige moslims. Die redeneren: jouw vrijheid van menings­uiting is ook de mijne.

Als jij grappen over ons maakt, mogen wij grappen over Joden maken. Dat mag ook. Maar er moet sprake zijn van wederkerigheid. Wanneer ik een grap maak en ik word vervolgens bedreigd met de dood, dan is er geen weder­kerigheid. In feite zegt de ander dan: jouw vrijheid van menings­uiting mag niet.

Johan Derksen stopt homo's door zijn ongetwijfeld leuk bedoelde grappen nog dieper weg in de kast. Is dat zijn bedoeling? Vindt Derksen dat we normaal moeten omgaan met homoseksualiteit? Hoe moet ik dat weten? Niet door zijn grappen. Hij lijkt de voetbalfan te behagen die homo's ook maar enge mietjes vindt.

Homo's kwetsen met grappen is geen zwaar vergrijp, maar in de voetbalwereld is het nog een oproep je verborgen te houden. Dat is onmenselijk.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden