Derivatenhandel Vestia had 6 miljard kunnen kosten

Als er niet was ingegrepen, had woningcorporatie Vestia nu voor 6 miljard euro in de problemen gezeten. Dat bleek vandaag tijdens een zitting van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcoporaties. Die enquête wordt gehouden omdat Vestia aan de rand van de afgrond kwam door de handel in derivaten, een riskant middel om renterisico's af te dekken. 'Bij Vestia zaten ze zeer zwaar te speculeren', vertelde risicomanager van ABN-AMRO Paul van der Zouw tegen de commissie.

Marcel de Vries, voormalig kasbeheerder bij Vestia, verschijnt voor de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties Beeld ANP
Marcel de Vries, voormalig kasbeheerder bij Vestia, verschijnt voor de Parlementaire Enquetecommissie WoningcorporatiesBeeld ANP

De verantwoordelijke man bij de corporatie, Marcel de Vries, zei deze week nog dat het verlies de schuld was van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat had ingegrepen. Als er op een andere manier uit de derivaten was gestapt, waren de gevolgen voor Vestia vast anders uitgepakt, schatte kasbeheerder De Vries. Maar vertegenwoordigers van Capitad, een internationaal financieel adviesbureau, zeiden vandaag juist dat de negatieve marktwaarde van de derivaten nu 6 miljard zou zijn geweest.

ABN-AMRO en ING
'Bij Vestia zaten ze zeer zwaar te speculeren', vertelde risicomanager van ABN-AMRO Paul van der Zouw de enquêtecommissie. Derivaten zijn een riskant middel om renterisico's af te dekken, maar Vestia was op zeker moment zo wild bezig, dat het volgens hem gewoon speculatie was.

Ook ABN-AMRO heeft risicovolle producten aan Vestia verkocht, maar stapte er volgens Van der Zouw uit voordat het echt helemaal fout ging bij de corporatie. Vestia ging vooral verder met buitenlandse banken. De grootste corporatie van het land werd aanvankelijk gezien als een aantrekkelijke, professionele partij. Marcel de Vries stond volgens Van der Zouw zelfs bekend als 'een goeroe, een orakel' op het gebied van derivaten. Maar het zat er helemaal niet goed, zo stelde ABN AMRO in 2009 vast. De Vries voerde volgens Van der Zouw 'een one-man show' op en werd alleen gecontroleerd door de grote baas, Erik Staal, die alles tekende.

Van fêteren van klanten die misschien bepaalde producten zouden willen afnemen van de bank, iets waarvan tijdens de enquête nogal sprake is, weet Van der Zouw zelf niets. Bij hem bleef het bij 'een glaasje karnemelk en een krentenbol.'

Jacques Sevat van ING, de bank die de relatie met Vestia opzegde, zei vanmiddag eveneens dat alleen Staal en De Vries naar de derivaten keken. Met een dergelijke omvangrijke derivatenportefeuille, die vele miljarden besloeg, achtte hij toch een 'iets robuustere organisatie op zijn plaats'. ING was al vroeg kritisch over die portefeuille, maar heeft haar zorgen nooit gedeeld met anderen. 'De relatie met een klant is vertrouwelijk'. Ook de opzegging van de relatie hang je als bank niet aan de grote klok, aldus Sevat.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Waarborgfonds Sociale Woningbouw
Marcel de Vries zei tegen de commissie dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) het gebruik van alle derivatenproducten waaraan Vestia later bijna ten onder zou gaan goedkeurde. Het WSW kreeg tijdens de enquête meermalen het verwijt dat het alle transacties maar slikte.

Martijn Rink, oud-manager van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zei echter dat integriteit bij zijn organisatie hoog in het vaandel stond. De WSW moest onder meer de derivaten keuren die door de banken werden gesleten. Rink herinnert zich wel dat een voormalige WSW-topman door de Rabo werd uitgenodigd om met een helikopter naar de Tour de France te gaan.

Rink zelf ging een keertje mee naar de Oktoberfesten in München, op uitnodiging van de Deutsche Bank. Maar verder weet Rink alleen nog van lunches die om de beurt werden betaald door het WSW en bankrelaties.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden