Derde stortlocatie Amsterdams bedrijfsafval in Kop van Noord-Holland

De vuilstort in de Kop van Noord-Holland wordt de derde tijdelijke stortlocatie voor de verwerking van bedrijfsafval. Dat is nodig vanwege de grote problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB).

Een truck uit Amsterdam stort zijn afval in Assendelft.Beeld Marc Driessen

Eerder werden al twee andere tijdelijke stortplaatsen bekend: in Lelystad (Flevoland) en Nauerna (Noord-Holland).

Het AEB kampt met grote capaciteitsproblemen, door het stilleggen van vier van hun zes afvalovens om veiligheidsredenen. Andere afvalbedrijven zijn bijgesprongen om het capaciteitstekort op te vangen. Maar het wegvallen van de grootste afvalverbrander van Nederland doet zich voelen.

De overige elf afvalcentrales in Nederland hebben niet genoeg verbrandingscapaciteit voor al dat Amsterdamse afval. Ook de opslaglocaties van grote verwerkers als Renewi en Suez zijn vol. Daarom is besloten om een deel van het bedrijfsafval, afkomstig uit de stad, te gaan storten. Vanaf 19 augustus gaat daarom een deel van het afval naar de derde tijdelijke stortplaats Wieringermeer in de gemeente Hollands Kroon.

Buitenlands afval

Het probleem is niet alleen lokaal, want ook uit de rest van het land en zelfs uit het buitenland werd afval doorgaans naar AEB gebracht. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) besloot woensdag al dat er voorlopig geen nieuwe contracten over de verwerking van buitenlands afval afgesloten mogen worden. Maar op korte termijn zijn de problemen daarmee niet opgelost.

AEB is een verzelfstandigd bedrijf, maar alle aandelen zijn in handen van de gemeente Amsterdam. Vermoedelijk zijn miljoenen euro’s nodig om een faillissement te voorkomen. Vanwege de problemen stapten eerder al drie van de vier leden van de raad van commissarissen op.

Bedrijfsafval gestort aan Noordzeekanaal: ‘Wij zijn hier ook niet blij mee’

Wegens de problemen bij vuilverbranding AEB wordt bedrijfsafval tijdelijk gestort op de grote bult van Afvalzorg bij Nauerna, aan het Noordzeekanaal. Directeur Bert Krom: ‘Dit is de minst wenselijke verwerking van afval, maar er is even niets anders.’ Lees hier onze reportage.

Bent u (oud)-medewerker van AEB en kent u de situatie van binnenuit? Dan komt Het Parool graag met u in contact via onze verslaggever Ruben Koops – r.koops@parool.nl of 020 - 5584398

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden