Derde dode door BSE in Nederland

BSE is vooral bekend onder de naam gekkekoeienziekte. Foto ANP/Cor Mulder

DEN HAAG - In Nederland is begin januari voor de derde keer een patiënt aan de ziekte Creutzfeldt-Jakob overleden.

De zeldzame hersenziekte kan worden overgedragen door het eten van met BSE-besmette vleesproducten. BSE is vooral bekend onder de naam gekkekoeienziekte.

Het gaat om een 49-jarige vrouw uit Aalten in de Achterhoek. Het Nederlands expertisecentrum voor Creutzfeldt-Jakob van het Erasmus MC in Rotterdam vermoedt dat ze in Nederland besmet is geraakt.

De vrouw was al een jaar ziek. Ze werd in eerste instantie opgenomen in een psychiatrische inrichting; de verschijnselen van Creutzfeldt-Jakob lijken erg op die van de ziekte Alzheimer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt op dit moment hoe groot de kans is dat de patiënt anderen heeft besmet. De overdracht van mens tot mens gebeurt via besmet bloed of weefsel. Vooralsnog lijkt die kans heel klein, aldus het RIVM.

Creutzfeldt-Jakob is een ongeneeslijke ziekte. In 2005 en 2006 zijn er in Nederland twee patiënten aan deze ziekte overleden nadat ze besmet vlees hadden gegeten.

In Nederland is het rundvlees nu veilig; sinds 2001 worden hier alle runderen bij de slacht op BSE gecontroleerd. Al eerder werden de meest gevoelige organen, de hersenen en het ruggenmerg van de runderen, vernietigd om overdracht van de ziekte te voorkomen. Bij Creutzfeldt-Jakob kan het echter wel tien tot twintig jaren duren voordat de ziekte zich openbaart.

Bij de ziekte van Creutzfeldt-Jakob sterven de hersencellen in snel tempo af. Het is te vergelijken met een snel verlopende vorm van dementie, veroorzaakt door een eiwit dat gaten in de hersenen maakt. Er zijn twee verschijningsvormen. De ene vorm wordt genetisch overgedragen en daaraan overlijden jaarlijks twintig mensen. De andere wordt veroorzaakt door de gekkekoeienziekte.

De meeste patiënten overlijden binnen een jaar. Op het laatst zijn patiënten zich meestal niet meer bewust van hun omgeving en kunnen ze niet meer praten. In de hele wereld zijn ten minste 200 mensen aan de ziekte overleden, van wie 167 in Engeland. In Nederland is het rundvlees nu veilig; de runderen worden bij de slacht op BSE getest. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden