Plus

Derde deeldossier kantelpunt in proces Holleeder

Na een zomerstop van ruim zeven weken hervat de rechtbank maandag het veelvoudige liquidatieproces tegen Willem Holleeder (60), in de zwaarbeveiligde 'bunker' in Amsterdam-Osdorp.

null Beeld anp
Beeld anp

Deze week knopen de rechters de losse eindjes aan elkaar van het voor de zomer al goeddeels behandelde dossier 'Enclave' over de liquidatie van de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra op 17 mei 2004 - waarbij ook zijn zakenpartner David Denneboom door een kogel werd geraakt in zijn been.

Aanvankelijk waren voor die laatste verhandelingen vier zittingsdagen ingeruimd, maar de dinsdag is al geschrapt en mogelijk valt ook vrijdag vrij.

Het proces is zo'n beetje op de helft. Volgens de planning dan, want in een megazaak als deze kan zomaar iets gebeuren waardoor de agenda volledig overhoop wordt gehaald. Denk aan het grote Amsterdamse liquidatieproces Passage tegen Holleeders al veroordeelde medeverdachten, dat jaren langer sleepte dan voorzien. Denk aan Holleeders afpersingszaak die in 2007 kort na aanvang voor maanden stil kwam te liggen omdat hij een zware hartoperatie moest ondergaan.

Fazant en Boeddha
Met dat in het achterhoofd: het proces heeft dertig zittingsdagen achter de rug en er zijn vooralsnog tot eind november 25 zittingsdagen ingepland. Daarna zijn nog liefst vier weken lang reservedagen gereserveerd voordat de rechtbank Holleeder het laatste woord geeft en zich over het vonnis zal gaan beraden.

Na de dossiers 'Viool', over de liquidatie van Holleeders mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en diens metgezel Robert ter Haak, en 'Enclave' over Endstra, zet de rechtbank zich volgende week aan de de derde deelzaak. Die bestaat uit twee onderdelen: de dossiers 'Fazant' en 'Boeddha' over twee aanslagen op Holleeders aartsrivaal John Mieremet.

Onbekende passagier
Het ene dossier draait om de mislukte poging tot liquidatie van Mieremet op 26 februari 2002, toen hij net een advocatenkantoor had verlaten aan de Keizersgracht. De onbekende passagier van een motor nam hem onder vuur, maar doordat hij met veel geluk half onder een auto terechtkwam, liep hij 'slechts' wonden op aan zijn onderrug en bovenbeen. Hij overleefde met geluk na spoedoperaties. In De Telegraaf gaf hij Willem Endstra en Willem Holleeder vervolgens de schuld. Endstra zou de politie later bevestigen dat Holleeder de liquidatie had aangekondigd. ('Nou, we gaan die Mieremet effe neerknallen vandaag'.)

Eind 2004 vertrok Mieremet naar Thailand, waar hij zich veiliger waande. Hij investeerde daar in de aanleg van een vakantiepark in sekstoeristenoord Pattaya. Op 2 november 2005 stopte daar bij Mieremets kantoor een motor met daarop twee mannen. "Are you John?" vroeg de lange, witte passagier. Na Mieremets bevestiging: "I have been ordered to kill you because of your behaviour." Hij schoot de 45-jarige Mieremet dood.

Kantelpunt
Officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher beschuldigen Holleeder van het geven van de opdrachten voor zowel de mislukte moordaanslag als de uiteindelijke liquidatie. Holleeder ontkent, zoals hij alle aanklachten ontkent.

Dit deeldossier is een kantelpunt in het proces in die zin dat Holleeder over de moorden op Cor van Hout en Willem Endstra heeft gezegd dat John Mieremet daar achter moet hebben gezeten, en niet hij. Dat kan hij bezwaarlijk beweren over de aanslagen op Mieremet. Op dezelfde dag als Mieremet werd in Amsterdam Osdorp de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman doodgeschoten voor zijn villa (dossier 'Agenda'). Op 20 april 2006 volgde in zijn kroeg De Hallen in Amsterdam-West de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (dossier 'Perugia').

Schakelbewijs
De dossiers over de bevriende Houtman en Van der Bijl, die de rechtbank tot het laatst bewaart, lijken de grootste problemen te vormen voor Holleeder. Zijn ex-compagnon Dino Soerel is in de zaak Passage al tot levenslang veroordeeld voor het 'samen met Holleeder' geven van die moordopdrachten en anders dan Soerel lijkt Holleeder wel duidelijke motieven te hebben gehad om hen uit de weg te willen ruimen.

Bovendien hopen de aanklagers dat de rechtbank uiteindelijk in alle dossiers 'schakelbewijs' ziet en die 'in onderling verband en samenhang wil bezien', zoals dat in justitieel jargon heet. Alle slachtoffers hebben voor hun dood gezegd dat Willem Holleeder hen wilde laten vermoorden, bijvoorbeeld.

Volg de zaak hier live.

Lees de voorgaande zittingsdagen van het proces terug: Proces Holleeder: toch niet de laatste getuigenis van zus Astrid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden