Derde dag verhoor Astrid vol emoties en twisten

Ook de derde dag van het verhoor van Astrid Holleeder in de veelvoudige liquidatiezaak tegen broer Willem was vol emoties en familiaire twisten.

Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewicz en Sander Janssen Beeld ANP
Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewicz en Sander JanssenBeeld ANP

Vol verrassingen als ze is, had Astrid Holleeder aan het einde van de derde dag van haar inleidende verhoren een verrassing voor broer Willem. Een brief van hun moeder aan 's lands zwaarst beveiligde gevangenis waar Holleeder in eenzame opsluiting zit.

"Hij dreigt mijn kleinkinderen hetzelfde aan te doen als mijn kinderen. Ze vermoorden," citeerde Astrid. "Wat erg voor een moeder van 81 jaar om deze brief te moeten schrijven, maar ik moet wel voor de veiligheid van mijn kinderen en kleinkinderen. U kunt het zich niet voorstellen, en daarom denkt u dat het niet zal gebeuren. Daar rekent Willem op."

Leugenaar
Voor de zoveelste keer voelde het lijdend voorwerp zich gepakt door de leugenaar die zijn zus volgens hem is.

"Ik weet dat deze brief is gedicteerd. Mijn moeder komt uit de Jordaan. Zij schrijft niet zo. Maar ik heb een nieuwtje voor Astrid. In 2014 heeft mijn moeder me aangesproken op het feit dat ik de kinderen zou hebben bedreigd. Astrid heeft haar er gek mee gemaakt dat ik de kleinkinderen zou vermoorden. Ze voert een angststrategie. Dat doet ze hier ook. Iedereen angst aanpraten."

Zo had de verdachte vaker smalend gereageerd. Toen Astrid zei dat zij 'langs de gevel moest lopen' terwijl haar broer met beveiligd transport naar en van de rechtbank werd gebracht. ('Hoeft van mij niet hoor. Ik loop ook liever langs de gevel').

Puberaal
Als het proces niet om een trits onderwereldmoorden en verwoeste levens ging, zou het gehakketak van broer en zus soms puberaal hebben geklonken.

Astrid: "Het gaat er toch om dat ik de waarheid vertel? Ik zweer op al mijn kleinkinderen dat ik de waarheid vertel!"

Willem: "Ik zweer op alle kinderen van de wereld dat je liegt."

Astrid: "Jij zweert nogal makkelijk."

Advocaat Sander Janssen trof behalve de zorgvuldig formulerende ex-advocaat in Astrid ook weer de Jordanese vrouw van de straat.Toen hij haar vroeg naar haar relatie met hasjhandelaar Johan Verhoek, 'De Hakkelaar', die volop betrokken was bij de prostitutiepanden die Van Hout had nagelaten aan de Alkmaarse Achterdam.

Janssen: "U weet wat voor verhaal rondgaat. Dat u een relatie met hem heeft gehad.."

Astrid: "Wat bedoelt u met een relatie? Seks? Hou op zeg, een beetje vragen naar mijn seksleven."

Janssen: "Een man-vrouw-relatie?"

Astrid: "Nee, een man-vrouw-relatie niet, nee.."

Drugsverslaafde
Janssen hield haar voor dat Verhoeks drugsverslaafde dochter beschreef hoe Astrid haar vader probeerde te verleiden.

Astrid: "Ze was aan cocaïne verslaafd. Ze schrijft dat ik met mijn blote voeten op het dashboard zat met een kort rokje? (Waar Verhoek bij was.) Nou, heeft u ooit mijn benen gezien? Ik draag geen kort rokje. Ik heb geen vrouwenbenen. (..) Ik zie er niet uit als een vrouw... Ik zie er uit als een..."

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: "Advocaat."

Het publiek, waarvan de vroegste vogel om 4 uur 's nachts voor de bunker had gestaan, plus de 95 kijkers naar een videoscherm in de rechtbank, lachten maar weer eens alsof de zaak om te lachen is.Het proces gaat donderdag verder.

Lees hier alles terug van het derde verhoor van Astrid Holleeder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden