Plus

Dennis Weening terug op tv met ADHDennis: ‘Ik was dat drukke kind’

Na zijn vertrek bij RTL is Dennis Weening terug op de buis. In ADHDennis zoekt Weening voor SBS6 antwoord op de vraag of hij lijdt aan ADHD.

Na zeven seizoenen Expeditie Robinson verlengde RTL het contract van Dennis Weening niet. Nu keert hij terug op SBS.  Beeld ANP Kippa
Na zeven seizoenen Expeditie Robinson verlengde RTL het contract van Dennis Weening niet. Nu keert hij terug op SBS.Beeld ANP Kippa

Iedereen had vroeger zo’n klasgenoot die alle aandacht opeiste, nooit zijn mond kon houden en veel te druk was. Dennis Weening (42) was dat kind. Soms tot afgrijzen van zijn klasgenoten. Weening werd nooit onderzocht, maar wil ruim dertig jaar later weten of hij ADHD heeft.

Dat onderzoek begint in de eerste aflevering van het SBS-programma met een bezoek aan zijn oude basisschool. Met zijn moeder bekijkt hij oude ­rapporten en schrikt van de teksten die leraren hebben opgeschreven: ‘Dennis kan zich niet concentreren’, ‘Dennis kijkt alleen maar naar buiten’ en ‘Dennis is alleen maar veel te druk, onprettig.’

“Daar schrok ik van,” zegt Weening maanden later. “In mijn geheugen was ik wel aanwezig, maar niet overdreven druk. Blijkbaar was ik bijna onhandelbaar.”

De rapporten zijn het startpunt van een zoektocht: heeft Weening gedrags­problemen in de vorm van ADHD? De presentator gaat langs bij onderzoekers en artsen en zoekt ­bekende Nederlanders op die een vorm van ADHD hebben: cabaretier ­Jochem Myjer, zanger en acteur Charly Luske en bokser Regilio Tuur.

“Als je druk bent, roepen mensen al snel dat je ADHD hebt en als je rustig bent, krijg je meteen het stempel van autisme. Maar wanneer heb je het echt? Ik wilde dat weten,” zegt Weening.

Niet verlengd

ADHDennis markeert de tv-terugkeer van Weening, die eerder So You Think You Can Dance en Adam Zkt. Eva VIPS presenteerde, nadat zijn con­tract bij RTL na zeven seizoenen ­Expeditie Robinson niet werd verlengd. Hij had een moeilijk jaar, tot de Hagenees mocht werken aan dit persoonlijke project, dat hij zelf bedacht. SBS gaf hem de tijd om het programma te draaien.

Niet alleen zijn moeder werkte mee; zijn vader, vrouw, kinderen en vrienden deelden op beeld hun ervaringen met Weening. Hij ging naar eigen zeggen ‘volledig met de billen bloot’. De crew bestond uit mensen met ADHD-kenmerken. “Daardoor ontstond flinke chaos. Als de een niet te laat was, kwam de ander wel te laat. Er ging veel kapot en er was voort­durend gesteggel onderling, want niemand luisterde naar elkaar. Sommige gesprekken moesten we daardoor opnieuw draaien.”

Vergeten laptop

Voor zijn omgeving blijkt het na al die jaren nog steeds niet eenvoudig te zijn om een leven met de onrustige en ongeconcentreerde Weening te ­delen. “Ik vergeet alles, kom altijd te laat en mijn telefoon is zes keer per jaar kapot. Mijn vrouw roept standaard als ik de deur uitga dat ik mijn laptop niet moet vergeten, omdat ik dat dus altijd doe. En ik luister altijd slecht.”

Prestatiedruk

In de zoektocht leerde Weening niet alleen veel over zichzelf; in de hele breedte van de aandoening kreeg hij inzichten. “In de Verenigde Staten krijgt bijna tien procent van de kinderen de diagnose ADHD. Een van de oorzaken is de grote druk om te presteren op de jeugd. In Frankrijk krijgt maar een paar procent de diagnose te horen en Nederland zit daar ergens tussenin.”

Of Weening inderdaad de diagnose ADHD krijgt, valt pas in aflevering zes te zien. Voor de presentator zelf maakt het weinig uit. “Mijn moeder maakte zich vroeger al nooit zorgen. Bovendien ben ik goed terecht­gekomen, ik wilde toch al nooit ­professor worden.”

ADHDennis is vanaf woensdag zes weken lang te zien op SBS6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden