Lezersbrief

‘Denkt de OBA ook aan ontlezing en rapmuziek?’

Laat de OBA in andere projecten investeren, zoals het bevorderen van het lezen en taalvermogen, in plaats van in de veranderingen die ze nu doorvoert, stelt een Paroollezer in een ingezonden brief.

De OBA op het OosterdokeilandBeeld ANP XTRA

Ik begrijp best dat de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) het tegenwoordig lastig vindt zijn belangrijkste taak uit te oefenen: het lezen bevorderen. Ik begrijp ook dat de OBA partners zoekt om een blijvende rol te spelen. Daarom ben ik blij dat Henk Jan Gortzak in Het Parool van 23 augustus aandacht vraagt voor de foute weg die de OBA inslaat met OBA Next.

Ik lees al langere tijd in kranten en vakbladen zorgelijke verhalen over het taalniveau van jongeren. Er is weinig interesse in lezen. De gevolgen hiervan zijn beangstigend. Slechte taalbeheersing leidt tot maatschappelijk slecht functioneren: gebruiksinstructies lezen wordt lastig of onmogelijk, hetzelfde geldt voor het invullen van een belastingformulier.

De OBA zou zich moeten richten op partners die werken aan de bevordering van het lezen en taalvermogen bij de nieuwe generaties. Van instituten voor taalwetenschap tot vakorganisaties van leerkrachten, van onderwijsuitgeverijen tot platenlabels van rapmuziek. Het zijn andere partners dan die de OBA nu in het beleidsplan noemt.

Ook andere plannen zijn denkbaar. Je kunt de ruimte waar nu ‘House of Skills’ (heerlijk die Engelse namen in onze ‘public library’) huist omtoveren in een ruimte waar bijvoorbeeld de verplichte literatuurlijsten van het voortgezet onderwijs worden doorgelicht, of worden aangepast op basis van de interesse en belevingswereld van jongeren.

Belastinggeld

Je kunt nieuwe werkwijzen ontwikkelen waarin het leesonderwijs vanaf de eerste schooldag in het basisonderwijs wordt gestimuleerd, en waarin aandacht wordt gegeven aan samenwerking met de bibliotheek. Zorg ervoor dat de OBA gaat leven voor iedere Amsterdammer. Zo kan de OBA zich ook in de toekomst rechtvaardigen als organisatie waar belastinggeld van de Amsterdammer naartoe gaat.

De OBA heeft al een filiaal in Buitenveldert, dus is het logisch een nieuwe bibliotheek aan de Zuidas te vergeten. Daar zitten, in mijn ogen, ook niet de belangrijkste doelgroepen. Investeer de uitgaven in ontwikkeling van taal en lezen bij jongeren in stadsdelen met de grootste ontlezing.

Yvonne Kesler, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden