Denk wil andere naam voor Coentunnel

De nieuwe politieke partij Denk wil dat straten, bruggen en tunnels 'gedekoloniseerd' worden. Daarbij moet ook de Coentunnel een andere naam krijgen.

Jasper Piersma
Tunahan Kuzu tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van Denk. Beeld anp
Tunahan Kuzu tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van Denk.Beeld anp

Dat staat in het maandag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de partij van de ex-PvdA-Kamerleden Kuzu en Özturk, waarbij ook Sylvana Simons zich heeft aangesloten.

Nederlanders zijn zich volgens Denk 'onvoldoende bewust van ons onmenselijke slavernijverleden'. Om dit bewustzijn te vergroten, wil de partij onder meer dat er vanuit de regering excuses komen voor het slavernijverleden van ons land en koloniale bezetting van Indonesië. Ook moeten de 'racistische elementen' van Zwarte Piet worden afgeschaft.

Een andere manier om meer bewustzijn te krijgen over de 'zwarte bladzijden uit ons verleden', is het niet langer vereren van 'wrede konolisatoren' door straten, bruggen en tunnels naar ze te vernoemen. En daarbij moet ook de Coentunnel, vernoemd naar VOC-bestuurder Jan Pieterszoon Coen, eraan geloven.

Discriminatie
Denk zet in hun partijprogramma vol in op de bestrijding van discriminatie, waarbij ook nieuwe Nederlanders in de samenleving volop aandacht krijgen. Als het aan Denk ligt wordt niet alleen afscheid genomen van de termen allochtoon en autochtoon, maar wordt de term integratie vervangen door 'wederzijdse acceptatie'. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en discriminatie moet zeer streng worden bestreden.

Verder moeten volgens Denk burgers inspraak krijgen bij de inzet van de politie in hun wijk, moet kindermisbruik worden bestraft met chemische castratie en moet de naam van het ministerie van Defensie veranderen in Vrede en Wederopbouw.

Lees ook: 'Onze veranderde blik op ons koloniale verleden moet niet leiden tot naamswijziging', schrijft John Jansen van Galen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden