Plus

Denk vindt de Turkse stem in Amsterdam

Denk maakt in de Amsterdamse gemeenteraad een spectaculaire entree met maar liefst drie zetels. Waar komen die vandaan?

Marcel Wiegman
Amsterdamse lijsttrekker van Denk Mourad Taimounti. Beeld anp
Amsterdamse lijsttrekker van Denk Mourad Taimounti.Beeld anp

De partij van de afvallige Turks-Nederlandse PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk haalde woensdag 6,8 procent van de stemmen, bijna evenveel als Denk vorig jaar in de stad haalde bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer: 6,9 procent.

Die stemmen komen uit de Turks-Nederlandse gemeenschap, zegt onderzoeker Floris Vermeulen (UvA), die sinds 1994 onderzoek doet naar de allochtone stem in de stad. In die groep is massaal gekozen voor Denk. Sterker: door de komst van Denk is onder Turkse Amsterdammers tegen alle trends in de opkomst gestegen tot 47 procent.

Bijna driekwart van de Amsterdammers met een Turkse achtergrond koos woensdag voor Denk. Ook onder Marokkaanse stadsgenoten is de partij behoorlijk populair: van hen koos bijna de helft Denk.

Maar effect op de opkomst had het in die groep niet, ondanks het feit dat de partij in Amsterdam een Marokkaanse lijsttrekker had. Van de Marokkanen (23 procent) en Surinamers en Antillianen (25 procent) bleven de meeste kiezers thuis.

Conclusie: Denk is een Turkse partij. En een klein beetje Marokkaans. Denk heeft in korte tijd de onbetwiste koppositie van de PvdA overgenomen als de 'Partij van de Allochtonen'. Alleen onder Surinamers en Antillianen zijn de sociaaldemocraten tegenwoordig het grootst. Voor de rest doen slechts GroenLinks en de partij BIJ1 van Sylvana Simons nog een beetje mee.

"Denk is sinds de Kamerverkiezingen van vorig jaar in staat gebleken zijn achterban vast te houden," zegt Vermeulen. "Dat is heel knap. Maar het laat vooral zien hoe goed de Turkse gemeenschap is georganiseerd. Denk zal voorlopig deel uit blijven maken van ons politieke systeem en nog lang een factor van belang zijn."

Emancipatiepartij
De Denkstemmer heeft, aldus onderzoek van onder meer politicoloog André Krouwel van de VU een heel eigen profiel: conservatief in moreel-religieus opzicht, progressief als het gaat om zaken als immigratie en integratie.

De Denkstemmer verzet zich tegen islamofobie en discriminatie, maar evenzeer tegen euthanasie, abortus of homo-emancipatie. En vooral: de Denkstem is etnisch, gebaseerd op sentimenten van het Turkse (en Marokkaanse) nationalisme.

"Daar hoeven we niet van te schrikken," zegt Vermeulen. "Denk is een emancipatiepartij en laat vooral goed zien hoe groot de frustraties zijn met de prestaties van andere partijen op het gebied van discriminatie."

"De vraag is wel of Denk de samenwerking gaat zoeken met andere partijen. Het is moeilijk compromissen sluiten als je een achterban hebt die boos is. Denk is een reactie op de polarisatie in Nederland. Pas als die afneemt, komen partijen met een bredere agenda in beeld."

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden