Denk stelt vragen over 'pinkwashing' Halsema

De partij Denk roept burgemeester Femke Halsema ter verantwoording omdat zij zich schuldig zou hebben gemaakt aan 'pinkwashing'.

De burgemeester waagde het Tel Aviv een voorbeeldstad te noemen als het gaat om de rechten voor LHBTI'ers. Beeld anp
De burgemeester waagde het Tel Aviv een voorbeeldstad te noemen als het gaat om de rechten voor LHBTI'ers.Beeld anp

De burgemeester waagde het Tel Aviv een voorbeeldstad te noemen als het gaat om de rechten voor lhbti'ers, en dat is tegen het zere been van Denk. Denk-raadslid Numan Yilmaz heeft zelfs een serie schriftelijke vragen ingediend over de, in zijn ogen, faux pas van de nieuwe burgemeester.

Onlangs had Halsema een ontmoeting met afgevaardigden van de joodse gemeenschap in de Portugese Synagoge. Daarop zou zij volgens de nieuwswebsite www.joods.nl Tel Aviv een voorbeeldstad hebben genoemd voor Amsterdam vanwege de vrijheden die lhbti'ers daar genieten.

Vooruitstrevend
Maar volgens Denk gaat Halsema, als ze dat zo gezegd heeft, daarmee haar boekje te buiten. Want Tel Aviv wordt volgens Denk gebruikt voor een fenomeen genaamd 'pinkwashing'. In dit fenomeen positioneert een bedrijf of overheid zich als vooruitstrevend richting lhbti'ers, om ander, onwenselijk beleid of gedrag te camoufleren.

Volgens Denk wordt Tel Aviv door de staat Israël gebruikt om zich een progressief imago aan te meten, terwijl het homohuwelijk niet mogelijk is in het land. "Hoe rijmt de burgemeester bovengenoemde feiten over het burgerlijk huwelijk met haar uitspraak over Tel Aviv als een "voorbeeldstad" voor Amsterdam?", wil Yilmaz weten.

D66-raadlid Jan-Bert Vroege vindt de vragen van Denk bespottelijk. "Denk die het over homorechten heeft? Als de vos passie preekt, boer pas op uw kippen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden