Denk presenteert onvervalst links verkiezingsprogramma

Het verkiezingsprogramma van de nieuwe partij Denk is onvervalst links. Maar met de introductie van gratis schoolmaaltijden, goedkopere GVB-kaartjes en lagere parkeertarieven mikt Denk toch op een doelgroep die nu nog nauwelijks wordt vertegenwoordigd.

Mourad Taimounti, lijsttrekker Denk Amsterdam Beeld Marc Driessen
Mourad Taimounti, lijsttrekker Denk AmsterdamBeeld Marc Driessen

Zo staat er over de beruchte drukte in de stad weinig vermeld in het programma van Denk, anders dan bij de andere linkse partijen. Ja, de 'verkeersdrukte' komt er een paar keer in terug.

Ergo, het electoraat dat Denk probeert te bedienen op weg naar de raadsverkiezingen op 21 maart, woont vooral buiten de ring, rijdt wel eens auto en vindt dat het leven knap duur is geworden.

Het moet goedkoper, vindt Denk. Dat begint bij de basis; de gemeente moet daarom de oprichting van buurtcafetaria stimuleren waar goedkoop gegeten kan worden. Op school komen gratis maaltijden voor arme kinderen. Ook wordt een GVB-rit nooit duurder dan 2,50 en mogen de parkeertarieven voor vergunninghouders niet harder stijgen dan de inflatie.

Bovendien wil Denk, net als een aantal andere partijen de gemeentelijke inkomensondersteuning openstellen voor iedereen die tot 130 procent van het sociale minimum verdient. Nu is dat nog 120 procent.

Vechtsport
Opmerkelijk is dat Denk de ambitie heeft om van Amsterdam de vechtsporthoofdstad van de wereld te maken.

Immaterieel sluit Denk zich aan bij onderwerpen waar ook Bij1 en in mindere mate GroenLinks voor pleiten. Openbare ruimte die vernoemd is naar helden uit het koloniale verleden moeten een andere naam krijgen, en gastarbeiders krijgen een eigen monument.

De radicaliseringsaanpak gaat wat de partij betreft op de schop en richt zich niet langer op de plekken waar de gemeente de vermoedens heeft dat mensen radicaliseren, maar beperkt zich tot "groepen en structuren die daadwerkelijk extremistisch gedrag vertonen."

Uitgaven
Hoe de fors hogere uitgaven die Denk voorstaat betaald moeten worden, wordt niet helemaal duidelijk uit het verkiezingsprogramma. De OZB voor woningen boven de 700.000 euro mag wat hen betreft verdubbeld worden en ook de toerismebelasting, specifiek voor internationale busreizigers, gaat flink omhoog. Maar die maatregelen zijn bij lange na niet genoeg om de extra uitgaven te betalen.

Denk wordt, gebaseerd op peilingen, gezien als een serieuze kanshebber voor één of meer zetels in de gemeenteraad. "Amsterdam is van ons allemaal", is het motto van lijsttrekker Mourad Taimounti.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden