Denk-oprichter Öztürk wordt lijsttrekker Eerste Kamer

Kamerlid Selçuk Öztürk, mede-oprichter en partijvoorzitter van Denk, wordt de lijsttrekker voor de Eerste Kamer namens zijn partij. Hij zal de Tweede Kamer daarom waarschijnlijk in mei verlaten. Öztürk zegt de stem van 'de ongehoorden' te willen zijn in de senaat.

Beeld ANP

Dat maakte de partij zondag bekend bij het monument voor de gastarbeider in Rotterdam. Een bijzondere plek, aldus Öztürk. "Zelf was ik ook zoon van een gastarbeider en heb ik als arbeider in fabrieken gewerkt. Het monument staat voor de boodschap dat gastarbeiders en hun kinderen en kleinkinderen niet langer gasten zijn, maar volwaardige inwoners van Nederland. Dat is ook de boodschap van Denk."

Öztürk wordt in de Tweede Kamer opgevolgd door Gladys Albitrouw. Zij is al langer betrokken bij de partij, als penningmeester en ambtelijk secretaris.

Öztürk kwam na de verkiezingen van 2012 de Tweede Kamer in, toen voor de PvdA. Na een ruzie over de opstelling van de PvdA-fractie en de eigen minister Lodewijk Asscher in het integratiedebat verliet hij eind 2014 samen met Tunahan Kuzu de fractie en begonnen ze samen een tweemansfractie.

Drie zetels
Begin 2015 werd hun partij Denk opgericht. Bij de verkiezingen van 2017 behaalde Denk drie zetels; naast Kuzu en Öztürk kwam ook Farid Azarkan de Kamer in. Ook in de senaat gaat Denk voor drie zetels. Politiek leider Kuzu zegt trots te zijn Özürk voor te dragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. "Denk zal de stem van die mensen die zich niet gehoord voelen altijd laten horen."

Öztürk kwam twee weken geleden nog in het nieuws omdat hij hard in botsing kwam met PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. Het Denk-Kamerlid beschuldigde hem van fraude, zonder daarvoor bewijs te leveren. De Graaf reageerde woest en zei dat hij zijn Denk-collega 'zou najagen'. "Dan ben je van mij." Öztürk deed vervolgens aangifte.

Botsing
Öztürk kwam ook regelmatig in botsing met Kamervoorzitter Khadija Arib. Zo verweet Öztürk de Kamervoorzitter dat zij wel eens Kamerleden mee zou nemen in haar dienstauto. Daar zou zij 'niet transparant' over zijn. "Dit soort vuilspuiterij wil ik van me wegduwen," aldus Arib. Zij had PVV-Kamerlid Martin Bosma een lift naar Amsterdam na een laat debat.

Denk is niet de eerste partij die een Kamerlid aanwijst als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Eerder deed 50Plus dat met Kamerlid Martin van Rooijen. Hij zat van 2015 tot 2017 al in de senaat voor 50Plus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden