Plus

Denk opent partijkantoor in Amsterdam-West

Politieke partij Denk wil, naast de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam volgend jaar, in 2019 ook meedoen aan de provinciale verkiezingen in Noord-Holland.

Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk van Denk. Beeld anp
Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk van Denk.Beeld anp

Dat zei partijvoorzitter Selçuk Öztürk zondagmiddag bij de opening van het lokale partijkantoor van Denk in Amsterdam-West tegen Het Parool.

Met het kantoor wil Denk volgens Öztürk, naast voorzitter ook Tweede Kamerlid voor de partij, niet alleen de toekomstige raadsleden in Amsterdam ondersteunen, maar ook kandidaten opleiden voor andere gemeenten en voor de provinciale staten. "Als je als landelijke partij je gedachtengoed wilt uitdragen, moet je lokaal geworteld zijn."

Denk rekent bij de komende raadsverkiezingen, volgend jaar maart, in Amsterdam op ten minste vijf zetels, maar Öztürk hoopt op zes tot zeven raadszetels. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar, waar de partij twee kamerzetels veilig stelde, scoorde de partij in Amsterdam met 28.000 stemmen ruim 7 procent van het totaal. Daarmee behaalde Denk meer stemmen dan de SP of aartsrivaal PVV.

Drie zetels
Eenzelfde uitslag bij de raadsverkiezingen zou goed zijn voor ongeveer drie Denk-zetels in de Stopera. "Maar bij de Kamerverkiezingen mogen alleen mensen meedoen met een Nederlands paspoort," zegt Öztürk. "Bij de raadsverkiezingen verwachten we veel meer stemmen, omdat dan ook mensen met een andere nationaliteit kunnen meedoen." Denk kan dan de PvdA, die afgelopen maart naar 8,4 procent van de Amsterdamse stemmen kelderde, inhalen.

"We gaan ook voor deelname aan een nieuwe coalitie in de hoofdstad." Daarbij sluit Denk volgens het Tweede Kamerlid, dat de 'politieke beweging' in 2015 met politiek leider Tunahan Kuzu oprichtte na uit de PvdA te zijn gestapt, geen andere partijen uit. "Zelfs de VVD is hier betrekkelijk links."

"De media gaat er maar steeds vanuit dat Denk altijd ruzie heeft met PvdA. Maar wij hadden ruzie met ménsen in de PvdA, met Asscher, Spekman, Dijsselbloem. Die hebben de partij van 38 naar 9 zetels geholpen, waar wij toen voor hadden gewaarschuwd. Maar inmiddels dienen we in de Tweede Kamer al weer gezamenlijk moties in.

Vuist
Öztürk zegt met Denk in de hoofdstad vooral een vuist te willen maken tegen de opkomende xenofobie die hij in de stad zegt te zien. "We hebben Rotterdam voorrang gegeven met een eigen kantoor, omdat het daar met Leefbaar en Forum voor Democratie al veel rechtser was. Maar dat kan in Amsterdam nu ook gebeuren nu het xenofobe Forum voor Democratie met Annabel Nanninga met de verkiezingen gaat meedoen." Denk heeft overigens nog niet besloten of de partij ook in Rotterdam aan de raadsverkiezingen meedoet.

De gevestigde Amsterdamse politiek heeft volgens hem bovendien veel te veel aandacht voor 'de binnenstad'. "Terwijl juist in de buitenwijken veel mensen met een migratieachtergrond wonen, die nu nauwelijks worden gehoord."

Denk weet al met welke lijsttrekker en kandidaten het de verkiezingen ingaat, maar wil die - om de aandacht voor de partij goed vast te houden - pas over een week bekend maken.

Lees ook: Denk-Kamerlid Öztürk: 'Onze toon is scherp en blijft scherp' en Deze 6 partijen maken kans op een eerste zetel in de raad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden