Plus

Denk-lijsttrekker Kuzu: 'Polariseren? Dat doen Asscher en Wilders'

Tunahan Kuzu is geen boze, bruine man. Maar de lijsttrekker van Denk is wel teleurgesteld. Nederland moet migranten nu eindelijk eens gaan accepteren, vindt hij. Ook als ze salafist zijn.

Deborah Jongejan en Laurens Kok
Denk-lijsttrekker Kuzu eist ruimte voor kritiek op zijn Nederland Beeld Guus Schoonewille
Denk-lijsttrekker Kuzu eist ruimte voor kritiek op zijn NederlandBeeld Guus Schoonewille

Het is tien voor twee 's nachts, vlak voor kerst, als de telefoon van Tunahan Kuzu trilt op het nachtkastje. De lijsttrekker van Denk pakt zijn mobiel en leest dat Sylvana Simons zijn partij verlaat. Slapen lukt niet meer.

"Ik voelde me gepiepeld en verraden. We hadden afgesproken dat we elkaar zouden vasthouden in moeilijke tijden. Dat we het zouden zeggen als ons iets dwarszat. Ze had zich de weken voor haar vertrek ziek gemeld. Ik dacht dat ze niet lekker in haar vel zat vanwege de bedreigingen en dat we haar de ruimte moesten geven. Ze bleek dus bezig met haar eigen partij."

Nu wilt u 30.000 euro schadevergoeding.
"We hebben een arbeidscontract. Ze was communicatiemedewerker bij ons, op kosten van de belastingbetaler. Dat contract heeft ze geschonden op een aantal onderdelen: de duur, het concurrentiebeding en de geheimhoudingsplicht. De advocaat is er nu mee bezig."

Is haar vertrek een aderlating voor uw partij?
"Na het afscheid van Sylvana Simons hebben 50 mensen hun lidmaatschap opgezegd en in dezelfde week hebben 250 nieuwe leden zich aangemeld. Het heeft dus weinig uitgemaakt. Iedereen is inwisselbaar. Het ideaal van Denk is groter dan de personen die het verwoorden."

De EtnoBarometer ziet uw aanhang vooral onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders.
"Ik heb zeer genoten van die peiling. Denk scoort heel goed bij mensen met verschillende achtergronden. Gemeten over alle migrantengroepen samen zijn we de grootste, net voor de PvdA. Bij specifieke groepen, zoals Turkse Nederlanders, halen we wel 40 procent. Heerlijk."

U zei altijd dat Denk alle Nederlanders wil aanspreken.
"Dat doen we ook. Van onze 4200 leden hebben er 700 à 800 een oer-Hollandse achtergrond."

U liet zich als Nederlandse volksvertegenwoordiger fotograferen met een Turkse vlag.
"Ik ben Nederlander, maar ben trots op mijn Turkse achtergrond. Ik zou ook met trots poseren voor een Nederlandse vlag, natuurlijk."

'Denk gebruikt nepaccounts op sociale media'

Denk gebruikt nepaccounts op sociale media om tegenstanders aan te vallen en reclame te maken voor de partij. Dat concludeerde NRC vrijdag. De krant sprak met (oud-)medewerkers, las vertrouwelijke stukken en zag interne mails en chats. NRC noemt onder meer een aanval op PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die in de Volkskrant kritiek had geuit op Denk.

Hoe verklaart u dat Surinamers meer sympathie voor de PVV hebben dan voor Denk?
"Dat is voor mij gissen. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: ga niet mee in het mensbeeld van de PVV. Ooit werden de Molukkers in een hoek geduwd, toen een lange tijd de Marokkaanse Nederlanders en nu de Turkse Nederlanders. Besef dat jij de volgende kunt zijn die aan de beurt is. Het is de wisselbeker der schande, zoals de Rotterdamse cabaretier Yahia Yousfizei, die ook bij jou terecht kan komen."

Maar Marokkanen zijn nog altijd oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers.
"Die criminaliteit is juist hard aan het dalen, maar dat wordt niet opgemerkt. Onze norm wordt bepaald door wat we op tv zien en wat sommige partijen hier roepen. In Volendam woont geen Marokkaanse Nederlander en toch is de PVV daar de grootste partij. Ik neem het de mensen die de laatste vijftien jaar islamofoob en xenofoob zijn geworden niet eens kwalijk dat ze zo zijn gaan denken. Maar ik spreek politici en media er wel op aan."

Is Denk de partij voor de 'boze bruine man'?
"Nee. Als Alexander Pechtold tekeergaat aan de interruptiemicrofoon, dan is hij 'assertief'. Staan er mensen met een andere huidskleur, dan zijn ze boos. Natuurlijk ben ik wel eens boos, net als ieder mens, maar ik ben vooral teleurgesteld in de gevestigde politiek."

'Besef dat jij de volgende kunt zijn die aan de beurt is. Het is de wisselbeker der schande' Beeld anp
'Besef dat jij de volgende kunt zijn die aan de beurt is. Het is de wisselbeker der schande'Beeld anp

U zoekt de verbinding. Waar blijkt dat uit?
"Wij benadrukken steeds onze gemeenschappelijke identiteit en gelijke rechten. Tegelijkertijd krijgen wij steeds het verwijt te polariseren. Maar als iemand polariseert, dan zijn het Wilders, Rutte en Asscher wel."

Uw partijgenoot Öztürk vergeleek Wilders met een tumor. Dat is toch ook polariseren?
"Hij had het ook een griep kunnen noemen, maar dat haalt niet de kop van een krant. Wij stellen dingen aan de kaak."

Is er in uw 'inclusieve samenleving' ook ruimte voor de PVV-stemmer? "Natuurlijk. Al moeten we die er wel van overtuigen dat Wilders niet goed voor hem is."

Waarom hoeft niemand in Nederland van u te integreren?
"Dat zeggen wij niet. Als een asielzoeker uit Syrië hier naartoe komt, moet die zo snel mogelijk de taal leren. Maar wie hier is geboren of al jaren woont, die hoeft niet te integreren. Die moeten we accepteren."

Moeten we ook salafisten accepteren?
"Ja. Maar dan moeten we salafisten goed definiëren. De meesten belijden hun religie in vrede, dat zegt de AIVD ook. Als mensen op basis van het salafisme komen tot gewelddadige acties, dan moeten we die aanpakken. Ik spreek veel salafisten, mannen met baarden en gewaden. Nou, die krijgen blikken toegeworpen. Maar dat geldt ook voor GroenLinksers met geitenwollen sokken. Het zijn evengoed Nederlanders."

Denk vindt dat er nog veel mis is met de Nederlandse samenleving. Premier Rutte zegt: als het je hier niet bevalt, ga je maar weg. Voelt u zich aangesproken?
"Nederland is een prachtig land. Mijn opa kwam hier als eerste naartoe en vertelde er met trots over. Mijn kinderen zijn hier geboren. Ruttes uitspraak was echt gericht aan mensen met een migrantenachtergrond. Daar ben ik er ook één van. Maar we gaan het niet doen. Wij blijven hier. Ik ga nergens heen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden