Denk krijgt waarschijnlijk Amsterdamse afdeling

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Denk een Amsterdams filiaal opent in aanloop naar de Kamerverkiezingen van 2017. Het aangewezen ­moment voor Amsterdams-Turkse partij M+ om ­op te gaan in Denk.

De visie van M+ past naadloos bij Denk Beeld anp
De visie van M+ past naadloos bij DenkBeeld anp

'Het gerucht gaat al enige tijd dat M+ zich aansluit bij Denk," zegt Jeroen Mirck, D66-deelraadslid in Nieuw-West. In die deelraad zit de enige gekozen volksvertegenwoordiger van M+. "Dat ligt voor de hand. Het is hetzelfde idee onder een ander label."

Denk en M+ willen niets zeggen over een gezamenlijke toekomst. Op Facebook keerde M+ zich vorige maand tegen de kritiek op met Turkse vlaggen zwaaiende demonstranten, die meer begaan zouden zijn met Turkije dan met Nederland.

'De voorouders van Turkse Nederlanders hebben met bloed, zweet en tranen bijgedragen aan de wederopbouw van Nederland. Wij vinden het betreurenswaardig dat, ondanks de inspanningen van de voorouders, de huidige en toekomstige generaties worden gestraft.'

Hoogopgeleid
Die visie past naadloos bij Denk, dat vorige week het eerste raadslid presenteerde, net als Denkvoormannen Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk een oud-PvdA'er van Turks-Nederlandse afkomst.

Die achtergrond delen zij met de erevoorzitter van M+, Ekrem Karadeniz. De voorzitter van M+, ­Aysegül Kilic, vindt de overeenkomsten met Denk wel meevallen. "Alle partijen vertonen overeenkomsten."

De Multicultureel Plus Partij, zoals de officiële naam van M+ luidt, is opgericht door een groepje hoogopgeleide Turkse Amsterdammers. Bij de raadsverkiezingen in 2014 stemde ­negentien procent van de Turkse Amsterdammers op M+.

"In twintig jaar heb ik dat nog nooit zo gezien, dat een partij uit het niets zo veel stemmen trekt bij een bepaalde groep," zei ­Floris Vermeulen, onderzoeker aan de UvA, daar eerder over.

Haat en nijd
Net als bij de Statenverkiezingen ­vorig jaar in Noord-Holland, waar de partij op 0,4 procent bleef steken, waren alle kandidaten van M+ Turks-Nederlands. Aan de vooravond van de Statenverkiezingen riep Denk haar aanhang op M+ te stemmen. De steunbetuiging op ­Facebook ging vergezeld van een foto van lijsttrekker Karadeniz met Kuzu en Öztürk.

Münire Manisa, PvdA-deelraadslid in Nieuw-West, noemt het 'niet ­onwaarschijnlijk' dat Denk M+ souffleert. Tussen PvdA en M+ is het haat en nijd. PvdA-voorman Achmed Baâdoud kreeg het verwijt 'verraderlijke politiek' te bedrijven om 'onze kinderen onderwijs in de eigen taal te onthouden'. Münire Manisa sprak van leugens.

Sinds vorig jaar is M+ activistischer, aldus D66'er Mirck: "Aanvankelijk was de partij nogal passief. Nu zetten ze de beelden van stemverklaringen op Facebook, net als Denk."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden