Dendermonde in rouw: 'Jouw leventje moest nog beginnen'

Iedereen heeft iets meegenomen: een roos, een knuffel of een zelfgemaakte tekening, om neer te leggen bij de crèche. De stoep is veranderd in één groot eerbetoon. Foto AP/Virginia Mayo Beeld
Iedereen heeft iets meegenomen: een roos, een knuffel of een zelfgemaakte tekening, om neer te leggen bij de crèche. De stoep is veranderd in één groot eerbetoon. Foto AP/Virginia Mayo

DENDERMONDE - In het Belgische Dendermonde is zondag een stille mars gehouden voor de slachtoffers van het bloedbad, vrijdag, in kinderdagverblijf Fabeltjesland. Daarbij werden twee kinderen en één leidster gedood. De dader - volgens bekenden in zichzelf gekeerd, maar niet onvriendelijk - antwoordt niet op vragen en wordt inmiddels kunstmatig gevoed.

'Lieve kleine Korneel. Jouw leventje moest eigenlijk nog beginnen. Een nare nachtmerrie heeft er een bruut einde aan gemaakt. Hier zijn geen woorden voor', staat op een kaartje, dat is vastgemaakt aan een bos rozen die voor kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde is neergelegd.

Een jonge vrouw met korte, blonde haren barst in snikken uit. ''Ik ken het slachtoffertje goed. Zijn ouders waren zo blij met hem. Ze wilden al zó lang een kindje. Sorry, ik kan niet...", stamelt ze, ''Ik kan er niet over praten."

Dendermonde is in rouw. Bewoners en de plaatselijke bakker hebben witte linten om de deurknop gehangen. 'Nooit meer', staat op een groot spandoek achter het raam van een woning aan het Kerkplein waar zich zondagmiddag naar schatting zevenduizend mensen hebben verzameld voor een stille tocht voor de slachtoffers van het bloedbad, vrijdag, in kinderdagverblijf Fabeltjesland.

De twintigjarige Kim de G. drong die ochtend de crèche binnen gewapend met een mes. Twee kinderen, Korneel Vermeir van amper negen maanden en Léon Garcia van een half jaar oud, en ook nog een leidster overleefden het niet. Nog eens twee leidsters en tien kinderen raakten gewond. Twee van hen liggen nog steeds op de intensive care.

Van heinde en verre zijn mensen toegestroomd om hun medeleven te betuigen. Onder hen opvallend veel jonge ouders. Matthias de Kerpel (15) is gekleed in voetbalshirt. ''Léon en zijn zusje wonen naast één van de spelers van onze voetbalclub", zegt hij, ''Ik ken zijn opa, die woont bij mij in de buurt. Ik vind het zo erg voor die familie."

Iedereen heeft iets meegenomen: een roos, een knuffel of een zelfgemaakte tekening, om neer te leggen bij de crèche. De stoep is veranderd in één groot eerbetoon. 'Waarom? Wat hadden deze onschuldige wezentjes de dader misdaan', staat op een briefje dat vast zit aan een levensgrote teddybeer.

Het is de vraag die iedereen bezighoudt, maar waar de dader, Kim de G.(Gelder) weigert op te antwoorden. Blijkbaar gaat hij helemaal op in zijn zelfgekozen personage van The Joker, die in de nieuwste Batmanfilm 'The Dark Knight' angstaanjagend wordt neergezet door de inmiddels overleden Australische acteur Heath Ledger. De Gelder, die geschminkt als zijn idool zijn gruweldaad beging, gedraagt zich apathisch tegenover zijn ondervragers. Sinds zondag wordt hij kunstmatig gevoed, omdat hij weigert te eten.

Door zijn omgeving en oud-klasgenoten wordt hij omschreven als een wat in zichzelf gekeerde, maar niet onvriendelijke jongeman. Wat hem bezielde, weet niemand.

Juist die onwetendheid trekt een zware wissel op de nabestaanden. ''Het is pijnlijk, voor de hele stad, maar vooral voor de ouders. Het kwetst en flakkert de woede bij de mensen enkel maar aan, als ze geen antwoord krijgen op deze belangrijke vraag", zegt burgemeester Piet Buyse.

Patrick Vandamme is samen met vrouw en twee kinderen naar de crèche gekomen. ''Vooral mijn oudste dochtertje van acht heeft erg veel moeite om dit te plaatsen. Ze zit hier op school, heeft vrijdag het hele drama meegekregen." Ze heeft een tekening gemaakt voor de slachtoffertjes. Hij stelt een baby'tje voor. 'Dit is niet leuk. Niet huilen. Liefs, Selle", heeft ze erbij geschreven.

Ernaast staat een grote foto van Marita Blindeman (54), de vrouw die werd doodgestoken toen ze probeerde de dader te overmeesteren. Er ligt een brief bij van haar zoon Quinten (27). 'In het leven geef je en neem je. Zij gaf echter haar hele leven. Zelfs tot haar dood.'

''Ik heb gehoord dat ze geprobeerd heeft het leven van de kleintjes te redden", zegt de 74-jarige Jeannie Aelens die schuin tegenover Fabeltjesland woont, ''Ze was een door en door goed mens. Vroeger, toen de kinderen nog klein waren gingen we samen naar het voetballen kijken. De laatste jaren zag ik haar minder. Ze had haar handen vol aan haar werk en de zorg voor haar moeder en haar verstandelijk gehandicapte zus. Ik vraag me af hoe het verder moet met hen." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden