'Den Uyl redde het koningshuis'

AMSTERDAM - Premier Joop den Uyl heeft een tweede smeergeldaffaire rond prins Bernhard verzwegen om een crisis rond het koningshuis te voorkomen.Dat schijft journaliste Anet Bleich in een biografie over Den Uyl.

Volgens Bleich, die de persoonlijke archieven van de bewindsman heeft kunnen raadplegen, heeft Den Uyl een bijlage van het rapport over de Lockheedaffaire in 1976 nooit openbaar gemaakt.

Bernhard zou, zo zou blijken uit die geheime documenten, betrokken zijn geweest bij een vergelijkbare kwestie rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop. Met de verdonkeremaning van de beschuldigingen voorkwam Den Uyl volgens de journaliste dat strafvervolging voor Bernhard onafwendbaar werd en koningin Juliana zou zijn afgetreden.

''In dat geval zou de crisis nog erger zijn geworden, omdat Beatrix had laten weten dat zij in die situatie haar moeder niet zou willen opvolgen. Dan zou waarschijnlijk het einde van de Oranjes in zicht zijn geweest'', zegt Bleich in een video op de website van de krant.

Bleich promoveert donderdag aan de Universiteit van Amsterdam op haar biografie Joop den Uyl 1919-1987 dromer en doordouwer. (ANP)

Vandaag in de krant:

Drammer, maar als hervormer mythe

Vandaag verschijnt de eerste biografie van Joop den Uyl, de legendarische voorman van de PvdA in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. 'Toen was politiek nog spannend,' verzucht biograaf Anet Bleich. 21-02-2008

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden