Den Haag staat niet klaar met Songfestivalmiljoenen

De NPO hoeft voor de organisatie van het Songfestival voorlopig geen zak geld uit politiek Den Haag te verwachten. Het kabinet wil eerst een begroting zien voor het zich over een financiële injectie gaat buigen.

Vlnr. Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur NPO, Sietse Bakker en Jan Ola Sand van het Eurovisie Songfestival, de Rotterdamse wethouder Said Kasmi en Ahoy-directeur Jolanda Jansen.Beeld ANP

Bij talkshow Jinek stelde NPO-baas Shula Rijxman vrijdagavond dat ze het kabinet om geld gaat vragen en dat dit een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen zal zijn. Minister Arie Slob (Media) zegt ‘niet te reageren op verzoeken die in de media worden gedaan’.

Een woordvoerder van premier Mark Rutte benadrukt dat er geen formeel verzoek ligt en dat het bidbook voor het Songfestival pas gisteren openbaar is geworden. “Het is dan straks aan minister Slob om te zeggen wat er eventueel mogelijk is.”

‘Geen populaire gedachte’

Meteen nadat Duncan Laurence namens Nederland het Songfestival in mei had gewonnen, stelde Rutte dat het ‘geen populaire gedachte is’ om er belastinggeld in te steken. Dat standpunt is volgens zijn woordvoerder ‘nu niet veranderd’.

Met zijn onverwacht snelle en stellige reactie verraste Rutte het ministerie van Onderwijs, stellen ingewijden. De ministers Slob (Media) en Ingrid van Engelshoven (Cultuur) hadden een meer genuanceerde reactie voorbereid, die destijds niet naar buiten kwam. Minister Slob zou een rijksbijdrage niet afkeuren.

In de Tweede Kamer is er niet veel enthousiasme voor. CDA’er Harry van der Molen vond de reactie van Rutte in mei ‘wat te gemakkelijk’. “Maar nu met een vinger in de lucht zeggen ‘doe maar 15 of 20 miljoen’ is óók te gemakkelijk.” Hij vindt een bijdrage bespreekbaar, maar alleen om ‘het laatste stukje van de begroting rond te krijgen.’

Volgens zijn coalitiegenoot Joost Sneller van D66 is het vragen om geld nu ‘voorbarig’. “Ik heb nog geen begroting gezien, ik heb nog niet gezien wat Rotterdam gaat bijdragen en ik heb nog geen inspanningen gezien om private fondsen te werven.”

Ook voor ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf ‘ligt het niet voor de hand dat het Rijk hier extra geld in steekt’. De VVD heeft er ‘alle vertrouwen in dat het zonder hulp van de overheid kan’, stelt Kamerlid Zohair El Yassini. “Als ze miljoenen extra nodig hebben, bieden de enorme reserves van AvroTros vast uitkomst.”

‘Slechte manager’

PVV’er Martin Bosma vraagt zich af waarom de NPO niet zelf een ‘potje bij elkaar heeft gespaard’. “In het bedrijfsleven zorg je dat je een appeltje voor de dorst hebt. Rijxman zegt eigenlijk dat ze een slechte manager is.” Bosma noemt 20 miljoen euro ‘echt heel veel geld’ voor ‘een uitzending’. “Ik begrijp dat niet. Rotterdam staat al klaar, Zuid-Holland – ook niet bepaald armlastig – vindt dit ook geweldig. De NPO moet dit gewoon zelf kunnen betalen.”

De SP, in de Kamer doorgaans voorvechter voor extra geld voor de NPO, is er niet van overtuigd dat het naar het Songfestival moet. “Moet de organisatie nou zo duur worden? De steden die het zo graag willen organiseren, zullen toch ook willen bijbetalen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden