Plus

Demonstreren op de Dam: 'De kiezer moet het laatste woord krijgen'

Een demonstratie tegen de handelsverdragen TTIP en CETA heeft zaterdag zo'n 8000 mensen op de been gebracht in Amsterdam. 'De Nederlandse kiezer moet weer het laatste woord krijgen.'

8000 mensen kwamen om te protesteren Beeld anp
8000 mensen kwamen om te protesterenBeeld anp

Op een uitklapstoeltje midden in de menigte zit Martin Vis (62). Hij houdt een protestbord vast, met daarop de woorden 'TTIP nee, EU ja'. "Er zijn verschrikkelijk veel problemen in de wereld," zegt hij. "Maar vandaag pakken we beet wat er beet te pakken valt."

Dat is vandaag TTIP. En CETA en TiSA, want de demonstranten, die met 8000 naar Museumplein zijn gekomen, willen veel meer bereiken dan een Europese weigering van één verdrag.

Onder het motto 'stop foute handelsverdragen' manifesteren ze zich voor 'een duurzame economie, echte banen en veilig voedsel, boven de belangen van grote bedrijven'.

Democratisch beslissen
Tijdens het muzikale voorprogramma cirkelen Tom Tanzer (29) en Daniel Eisenhardt (29) met hun spandoeken rond de groep mensen. 'Don't worry baby, this is just the TTIP', staat op één van hun doeken.

Eisenhardt: "Wat er tot nu toe aan informatie over TTIP gelekt is, is al niet zo mooi. Moet je nagaan wat wij nog allemaal niet weten! Over zulke invloedrijke verdragen moet op een democratische manier worden beslist." Tanzer: "Daarom protesteren we ook, zodat er zo veel mogelijk mensen te weten komen wat er gaande is."

"Heel het democratisch proces wordt door dit verdrag bedreigd", zegt ook Sarah Biddle (35). Ze is samen met dochter Juul (3) aanwezig voor GroenLinks, maar ook voor zichzelf. Omdat ze zich zorgen maakt. "Als deze verdragen zometeen worden aangenomen, kunnen multinationals bijvoorbeeld onze overheid aanklagen als die een plan wil tegenhouden."

Met borden en spandoeken liepen de actievoerders door de stad Beeld Redactie
Met borden en spandoeken liepen de actievoerders door de stadBeeld Redactie

Biddle is niet de enige die zich zorgen maakt. Woordvoerders van onder meer de Consumentenbond en Milieudefensie spreken op het podium hun bezorgdheid uit. Anna Schoemakers (GroenLinks): "Ik maak me echt zorgen, ik maak me gewoon oprecht zorgen. De winst van grote bedrijven mag niet voor onze gezondheid gaan."

Ze spreekt haar vreugde uit over het de weigering van de Waalse regering om toestemming te geven voor CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, maar waarschuwt ook voor verdere onderhandelingen die op dit moment gaande zijn over het verdrag. "We zijn er nog niet, de Canadese minister is nog niet naar huis."

Handtekeningen
Tijdens de optocht die volgt wordt volop gescandeerd. Een paar organisaties die meelopen steken af en toe een rookbom af en er gaan petities rond.

Thijs Vos (21) verzamelt handtekeningen: "De Nederlandse kiezer moet weer het laatste woord krijgen. Nu wordt er achter gesloten deuren overlegd door onverkozen organisaties. Dat pikken we niet langer."

Voorbijgangers kijken vanaf de stoep verbaasd toe. In de PC Hooftstraat slaat Yolanda de Vries (50) de stoet gade met twee tassen vol pasgekochte koffie aan haar arm. "Prima dit, perfect," zegt ze. "Heel mooi dat er mensen zijn die bewust met dit soort dingen bezig zijn." Ze fronst. "Wat ik wel jammer vind bij dit soort dingen is dat mensen protesten door elkaar gaan halen. Daarnet zag ik mensen met Palestijnse vlaggen langskomen, dat hoort hier dan weer niet bij."

TTIP is een handelsverdrag tussen de EU en de VS. Het doel is de onderlinge handel eenvoudiger te maken. Zo wordt het voor de EU gemakkelijker om zaken te doen met de Verenigde Staten. Volgens milieu- en voedselorganisaties bedreigt TTIP de toekomst van ons voedsel, klimaat en werk. Over TTIP wordt grotendeels achter gesloten deuren onderhandeld.

CETA is de Canadese variant van TTIP. Critici vinden CETA een soort TTIP via de achterdeur, want volgens hen zit 80% van de Amerikaanse bedrijven ook in Canada. Via CETA zouden Amerikaanse bedrijven zo toch de EU in kunnen komen.

TiSA is een internationaal dienstenverdrag. Onderhandelingen gaan over het verder liberaliseren van diensten, bijvoorbeeld die van banken.

De demonstranten maken zich zorgen over de macht van de grote bedrijven Beeld Redactie
De demonstranten maken zich zorgen over de macht van de grote bedrijvenBeeld Redactie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden