Plus

Demonstratie voor meer nachttreinen: 'Onmogelijk om nog thuis te komen'

Samen met reizigersvereniging ­Rover Jong demonstreerde de jongerenvereniging van Milieudefensie ­zaterdag bij het Centraal Station voor meer nachttreinen.

De demonstranten pleiten ervoor dat jongeren die niet in Amsterdam wonen, 's nachts makkelijker met de trein naar huis kunnenBeeld Rink Hof

"What does 'gemist' mean?" Echt ­indruk maakt het spandoekje met 'Wij hebben onze laatste trein gemist' van Jongeren Milieu Actief niet op de Brit die met een fles witte wijn in zijn hand voorbijloopt.

De jongerenvereniging van Milieudefensie gebruikt het ADE-weekend om te demonstreren voor meer nachttreinen. Immers: veel jongeren die niet uit Amsterdam komen, kunnen na hun feestje niet snel naar huis.

Onmogelijk om thuis te komen
Volgens Marieke Wijnands (28) van Jongeren Milieu Actief levert het gebrek aan nachttreinen veel jongeren problemen op. "Na het uitgaan of na een bijbaantje is het voor sommige jongeren onmogelijk om nog thuis te komen. Ouders worden tot midden in de nacht opgetrommeld om ze op te komen halen of jongeren zijn verplicht zelf een auto aan te schaffen. Wij zijn sowieso voor minder auto's."

Tussen Amsterdam en Utrecht en in de rest van de Randstad rijden 's nachts om het uur nachttreinen, maar Wijnands pleit met haar handvol medestanders in slaapzak voor een hogere frequentie.

"En vooral ook voor nachttreinen buiten de Randstad. Voor die jongeren is er anders simpelweg geen mogelijkheid thuis te komen."

Dat de nachttreinen dikwijls niet vol zitten, is volgens Wijnands geen signaal dat het met de vraag wel meevalt. Uiteindelijk zal het aanbod meer vraag creëren, meent ze, nadat ze ook in gesprek is geweest met de NS. "De NS geeft aan dat de vraag van gemeenten moet komen, daarna kunnen zij de mogelijkheden onderzoeken."

Betere nachtverbinding
Een proef tussen Amsterdam en Haarlem, eerder dit jaar, bevestigt dat beeld enigszins: nadat de gemeente Haarlem voor een betere nachtverbinding had gepleit, begon de NS een proef met een extra nachttrein.

Die zorgde er in het weekend wekelijks voor dat honderd reizigers 's nachts terug naar hun woonplaats buiten Amsterdam konden. De Haarlemse gemeenteraad noemde dat een succes.

De demonstratie eindigt deze avond overigens niet in een nachttrein naar buiten de stad: als om een uur 's nachts de kou de overhand krijgt, wacht een logeerpartij bij Wijnands, ín Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden