Enkele actievoerders hielden een spandoek vast bij Sloterdijk om aandacht te vragen voor de transporten met verarmd uranium door de stad.

Demonstratie tegen transporten verarmd uranium bij Sloterdijk

Enkele actievoerders hielden een spandoek vast bij Sloterdijk om aandacht te vragen voor de transporten met verarmd uranium door de stad.Beeld Dirk Bannink, stichting Laka

Zo’n vijftien mensen demonstreerden maandagavond bij Sloterdijk tegen de transporten van verarmd uranium door de stad. 

Volgens Dirk Bannink van stichting Laka (documentatie- en onderzoekcentrum kernenergie) weten maar weinig Amsterdammers wat er door hun stad getransporteerd wordt. “We willen informatie verspreiden over Urenco, een Duits bedrijf dat verarmd uranium via de Amsterdamse haven naar Rusland transporteert. Het kan bijna niet anders dan dat deze transporten via Sloterdijk gaan. De mensen die we vanavond spraken waren ook verbaasd dat ze daar niets van wisten.”

Drie weken geleden werd bekend dat Urenco verarmd uranium via de Amsterdamse haven naar Rusland transporteert. Volgens Urenco gaat het uranium naar Rusland om weer verrijkt te worden zodat het als brandstof voor kerncentrales kan fungeren. De route door Nederland is voor het bedrijf, dat vlak over de grens bij Enschede ligt, het meest efficiënt. 

Greenpeace en Laka spreken deze bewering tegen. Volgens hen is de hoeveelheid nog bruikbaar materiaal in verarmd uranium zo gering dat het de facto als radioactief afval moet worden gezien. Volgens Jan Haverkamp, expert op het gebied van kernenergie bij Greenpeace, wordt het verarmd uranium onder ‘erbarmelijke omstandigheden’ opgeslagen. “Tien jaar geleden kon je op satelietbeelden van Google Earth zien dat het verarmd uranium in vaten in de open lucht in het bos bewaard werd,” vertelde hij eerder aan Het Parool.

Maatschappelijke onrust

Vanaf 2009 lagen de transporten stil. Volgens Urenco omdat het contract met de Russen in dat jaar afliep. Maar vanuit de politiek was er ook kritiek dat de Russen het uranium voor andere doeleinden zouden kunnen inzetten dan voor civiel gebruik, zoals het opwekken van energie. Ook veroorzaakten de transporten veel maatschappelijke onrust. 

Volgens Bannink kan het volgende transport ieder moment naar Amsterdam komen. “De trein van maandag staat nog in Duitsland, we verwachten dat die maandagavond gaat. De boot die het verarmd uranium naar Sint-Petersburg moet brengen, ligt al vanaf vrijdag in de Amsterdamse haven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden