Demonstratie Rif Alert! vreedzaam verlopen

Marrokaanse Nederlanders die solidair zijn met de protesten in het Rif-gebied van Marokko demonstreerden zaterdag in het centrum. Honderden demonstranten liepen van de Dam naar het Museumplein.

Demonstranten op de DamBeeld -

De demonstratie werd georganiseerd door actiegroep Rif Alert! en trok in een mars rustig naar het Museumplein, waar onder andere PvdA-politicus Ahmed Marcouch een toespraak hield.

De Rifregio in het noorden van Marokko is al zeven maanden in opstand. De inwoners van het overwegend arme gebied in Noord-Marokko protesteren ter plekke tegen onrecht, schending van mensenrechten en de in hun ogen structurele achterstelling van het gebied door de regering in Rabat. Die slaat met harde hand terug naar de protesten en heeft de afgelopen maanden honderden demonstranten opgepakt.

Oprichter van Rif Alert, Fouad El Haji, zegt dat naast de demonstraties in Rotterdam en Amsterdam ook in Marokkaanse steden protest is geweest. Ook waren er berichten over tegendemonstranten vorige week. El Haji ontkracht die. "Er was een iemand die kwam kwam provoceren. Marokkanen die tegen dit protest zijn, zijn bang voor het regime en intimidatie. Er is geen erger gevoel dan genegeerd en achtergesteld worden."

Na maanden van protesten van bewoners die zich achtergesteld voelen door Marokko zijn de leider van de opstand en andere activisten gearresteerd. De demonstranten in Amsterdam eisen hun vrijlating en dat de Nederlandse overheid meer doet om conflicten binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland te voorkomen.

Bij de demonstratie was ook een geboeide man in oranje overall aanwezig. Hij staat symbool voor tientallen mensen die de afgelopen dagen zijn opgepakt in het Rifgebied. Voor hem lagen een Berberse vlag en een vlag van het Rifgebied op de grond.

Opvallend was dat vooral jonge mensen in de mars liepen. Demonstrant Omar Miloudi (72) zegt dat onder ouderen de angst voor het regime regeert. "Dat hoor je ook in moskeeën: ga maar niet demonstreren, dat is gevaarlijk. De jeugd trekt zicht daar niets van aan."

De demonstratie werd afgesloten met een toespraak van Marcouh op het Museumplein. Onder andere Rutger Groot-Wassink (GroenLinks) en Eduard Nazarski (Amnesty International) hadden op de Dam al een woordje gedaan. Marcouch vindt dat Nederland en de EU haar invloed moet aanwenden om de schending van mensenrechten te veroordelen en landen als Marokko daar op aan te spreken.

Zondag is vanaf 15.00 uur een vrouwenmars vanaf de Dam. Comité Mohsin Fikri Nederland demonstreert op 24 juni in Utrecht.Lees ook: Amsterdamse Marokkanen zijn bezorgd: 'Het is geen achterstelling, maar pure onderdrukking.'

Demonstrant staat symbool voor de mensen die zijn opgepakt in RifgebiedBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden