Demonstratie Nederland Bekent Kleur rustig verlopen

AMSTERDAM - De demonstratie in Amsterdam tegen de ''intolerante en discriminerende standpunten'' van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders en racisme in het algemeen, is zaterdag rustig verlopen.De antiracistische organisatie Nederland Bekent Kleur verwachtte duizenden betogers. Volgens de politie namen uiteindelijk zo'n 1300 mensen deel aan het protest dat om 13.15 uur begon en tegen 15.15 uur was afgelopen.

Rene Danen, voorzitter van Nederland Bekent kleur was na afloop tevreden over het aantal bezoekers en het verloop van de demonstratie. Sprekers waren onder anderen Danen, oud-minster Hans Dijkstal (VVD) en Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). Ook Aissa ZanZan, de vice-voorzitter van de Unie van Amsterdamse Moskeeën was aanwezig.

De betogers stonden in het midden van de Dam. Daaromheen was het een 'gewone' zaterdag. Winkelend publiek en verkeer werden niet gehinderd door de demonstratie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanhoudingen verricht.

Een aantal bekende Nederlanders, onder wie Youp van 't Hek, Ed van Thijn en Foppe de Haan, had de actie op de Dam aanbevolen. Meer dan 5000 mensen ondertekenden in de aanloop naar de demonstratie een petitie tegen PVV-leider Wilders.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi was onder de betogers. Hij werd in januari aangehouden tijdens een kleinschaliger anti-Wildersdemonstratie in Amsterdam. Dibi was teleurgesteld over het kleine aantal Kamerleden dat aanwezig was. Volgens Dibi ging de manifestatie om meer dan Geert Wilders alleen . ''We moeten niet te krampachtig met hem omgaan.''

Danen benadrukte dat de demonstratie niet enkel tegen Geert Wilders was gericht, maar ook tegen intolerantie en racisme in Nederland in het algemeen. ''In Nederland is een verdeelde samenleving ontstaan van 'wij tegenover zij'. Het is tijd om kleur te bekennen, nu het debat gedomineerd wordt door dagelijkse tirades tegen hele bevolkingsgroepen.''

Hans Dijkstal zei bang te zijn dat Nederland op een hellend vlak is gekomen. ''Er is sprake van toegenomen discriminatie en vreemdelingenhaat. Als we niet oppassen eindigt dat rampzalig.'' Hij noemde de ideeën van Geert Wilders verwerpelijk.

Frank Boeijen zong zijn bekende hit Zwart-Wit samen met de Tunesische zangeres Oulfa Rouached en de band Kasba. Ook spraken schoonmakers op het podium over hun ervaringen met racisme op de werkvloer. De rapper Appa sloot de demonstratie af met een optreden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden