reportage
Demonstranten wapenbeurs: 'Take the toys from the boys'
"Wapenhandel schande, bloed aan jullie handen!" Aan de oever van de grote vijver in het Beatrixpark hebben zich woensdagavond zo'n vijftig mensen verzameld om tegen de maritieme wapenbeurs MAST in de RAI te protesteren.
Aan de andere kant, bij Strand Zuid, is een feestje aan de gang voor bezoekers en handelaren van die beurs. Mannen, voornamelijk in overhemd, drinken een biertje, met frontaal uitzicht op de fluitende en schreeuwende demonstranten. "De één zijn dood, de ander zijn brood," staat te lezen op een van de spandoeken die de demonstranten bij zich hebben. Hoewel het onderwerp serieus is, is de sfeer gemoedelijk. De zon staat laag, gouden licht valt door de boomtoppen en iedere vorm van oorlog lijkt ver, heel ver weg.
Voor demonstrant Paul (19) valt dat echter tegen. Hij doet vrijwilligerswerk met Syrische vluchtelingen in Amsterdam-Zuidoost. "Die mensen zijn gevlucht voor bommen en geweren die geleverd zijn door dezelfde fabrikanten als daar op het strand staan," zegt hij. Het valt op dat er tussen de demonstranten aardig wat jonge hoofden te zien zijn, al is de gemiddelde leeftijd nog steeds hoog. "Er zijn een aantal echte beroepsactivisten," zegt Guido (58). "Dertig jaar geleden protesteerde ik al tegen de Amerikaanse steun aan het regime van Saddam Hoessein in de Irakoorlog, en nu sta ik er nog. Het wordt tijd dat de vredesbeweging verjongt." Hij is hoopvol gestemd: "Ik zie steeds meer jonge mensen die zich uit durven te spreken tegen wapenhandel."
ROOD
Woensdag is het aantal jongeren dat op de demonstratie is afgekomen deels te danken aan de Facebookpagina 'Niet in mijn naam', een initiatief van ROOD, de jongerenafdeling van de SP. Deze werd opgericht nadat het kabinet in januari dit jaar besloot mee te doen aan de bombardementen op Syrië en heeft momenteel zo'n 8000 likes. Mede-oprichter Lisa de Leeuw (23) vertelt over een undercoveroperatie die twaalf Niet in mijn naam-sympathisanten eerder op de dag uitvoerden: "De beurs is gratis toegankelijk voor studenten, dus zijn twaalf studenten met verborgen camera's naar binnen gegaan, om met zo veel mogelijk mensen te praten."
Ze is geschokt door wat ze binnen hoorde. "Heel bizar, een man van staalproducent ThyssenKrupp zei doodleuk dat zijn bedrijf inderdaad onderzeeboten met kernwapenmogelijkheden heeft geleverd aan Israël. Hij zag er geen probleem in, omdat ze er de kernwapens niet bijleverden."
Kamervragen
De afgelopen dagen was er veel te doen over de wapenbeurs. Er zijn Kamervragen gesteld, en de gemeenteraad debatteert woensdagavond over de vraag of er in de toekomst nog wel wapenbeurzen gehouden mogen worden in de RAI, aangezien de gemeente een aandeel heeft van vijfentwintig procent in het congrescentrum. "Het is goed om te zien dat er aandacht voor het onderwerp is ontstaan," zegt Guido. "Dat mag ook wel: er zijn zoveel landen vertegenwoordigd op de beurs die op dit moment in oorlog zijn."
Na een uur spandoekzwaaien en leuzen scanderen ("Take the toys from the boys!") houden de demonstranten het voor gezien. "Laten we een ijsje gaan eten," roept Wendela de Vries van Stop Wapenhandel door de megafoon. "Een raketje, bijvoorbeeld."