Update

Demonstranten verstoren stembusgang Libië

Libiërs die het niet eens zijn met de vertegenwoordiging van hun regio, hebben de stembusgang verstoord. Dat gebeurde in het oosten van het land en had tot gevolg dat enkele stembureaus moesten worden gesloten. Sinds vanmorgen kunnen de Libiërs voor het eerst in 40 jaar stemmen voor een nieuw parlement.

Annelies De Becker
Een Libische vrouw laat zien dat ze zojuist heeft gestemd. Beeld epa
Een Libische vrouw laat zien dat ze zojuist heeft gestemd.Beeld epa

Omdat verkiezingen in het land zeldzaam zijn, werd de stembusgang nu al als historisch bestempeld. Deze verkiezing zou het begin moeten zijn van een reeks verkiezingen en de stap naar democratie.

De verstoring van de demonstranten was gevreesd. De federalisten uit het oosten zijn ontevreden omdat zij beduidend minder zetels toegewezen krijgen dan het westen (Tripolitana).

Sommige stembureaus in de oostelijke stad Ajdabiya gingen dicht, waar eerder deze week een depot met verkiezingsmateriaal in brand was gestoken. Ook de stemming in de oase-stadjes Jalo en Ojla, in het zuid-oosten van Libië, werd verstoord. Demonstranten verhinderden daar dat een vliegtuig met verkiezingsmateriaal kon opstijgen.

Benghazi
In de oostelijke stad Benghazi staken demonstranten honderden stembriefjes in brand, nadat ze een stembureau hadden geplunderd. Volgens getuigen gebeurde dat op een plein in het centrum van de stad. Terwijl de verkoolde resten achterbleven reden de demonstranten schietend in de lucht weg.

Benghazi, waar de opstand tegen de verdreven leider Muammar Kadhafi vorig jaar begon, is nu toneel van protest door lokale groepen die klagen dat het oosten wordt verwaarloosd door de autoriteiten. De groeperingen willen meer bevoegdheden voor de regio.

Verder is er de vrees voor aanslagen door aanhangers van de in oktober vermoorde kolonel, is er het dagelijks geweld tussen stammen en milities, stellen de staat (de onverkozen en machteloze Nationale Overgangsraad) en justitie nog niet veel voor en kent ook Libië zijn islamisten die ijveren voor de sharia als enige wet.

Gestemd wordt voor de 200 zitjes van een overgangsparlement, dat een tijdelijke regering moet kiezen. Die moet een nieuwe grondwet schrijven, waarna een grondwetgevende commissie gekozen moet worden en nieuwe verkiezingen gehouden.

Favorieten
Ongeveer 2,8 miljoen Libiërs kunnen nog tot 20.00 uur vanavond hun stem uitbrengen. Favorieten zijn (net als eerder in Egypte en Tunesië) de partij van de Moslimbroederschap, de Nationale Partij, de partij van onder anderen voormalig 'terrorist' en bevelhebber van de aan al-Qaida gelieerde LIFG (Libyan Islamic Fighting Group) Abdul Hakim Belhadj, en de Alliantie van Nationale Krachten van interim-premier Mahmud Jibril, voormalig economisch topman onder Kadhafi.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden