Update

Demonstranten in Bangkok bezetten drie ministeries

Meer dan duizend betogers tegen de regering in Thailand zijn maandag het ministerie van Financiën en het ministerie voor Publieke Relaties binnengedrongen. Nog eens duizend zijn het terrein rond het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok in getrokken. De leider van het protest heeft demonstranten opgeroepen overheidsgebouwen te bezetten.

Redactie

Een getuige bij het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat betogers de belangrijkste toegang tot het gebouw openden en een auto en vrachtwagen het terrein op reden. Daar willen zij de nacht verblijven. Bij het ministerie van Financiën viel, volgens een getuige, de stroom in het gebouw uit kort nadat de betogers waren binnengedrongen.

Premier Yingluck Shinawantra veroordeelt de bezetting van het ministerie van Financiën. De actie zou het vertrouwen van buitenlandse investeerders en het toerisme schaden.

Aftreden premier geëist
De betogers willen dat Yingluck aftreedt, omdat de regering feitelijk zou worden geleid door haar broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in ballingschap leeft. Gisteren waren ook al rond de honderdduizend mensen de straat opgegaan om het vertrek van Yingluck te eisen. De protesten zijn de grootste in jaren.

Shinawantra stelde onlangs een amnestiewet voor die haar broer Thaksin in staat zou stellen uit ballingschap naar het land terug te keren zonder dat hij een gevangenisstraf zou hoeven uit te zitten. De Senaat wees het voorstel zondag unaniem af.

Grootste protesten sinds 2010
In Bangkok nemen vandaag zeker honderdduizend mensen deel aan een massaprotest tegen de regering van premier Shinawatra. Op dertien plekken in de Thaise hoofdstad zijn betogers bij elkaar gekomen voor een protestmars. Het zijn de grootste protesten sinds 2010. De betogers trokken naar twaalf overheidsgebouwen, waaronder kazernes van de landmacht en de marine.

Scholen langs de route zijn gesloten en de politie is in groten getale op de been. Bij het hoofdbureau van politie en het hoofdkwartier van het leger, waar de betogers naar toe willen, is de beveiliging aangescherpt. Ook bij vijf televisiezenders die in handen van het leger of de regering zijn is de beveiliging opgeschroefd.

'Vreedzaam en volgens de wet'
Protestleider Suthep Thaugsuban beloofde dat de protestmars van maandag vreedzaam en volgens de wet zal verlopen. Desondanks zijn er zorgen dat de politieke crisis geweld tot gevolg zal hebben. Velen vrezen voor geweld tussen antiregeringsbetogers en aanhangers van Thaksin, die elders in Bangkok een eigen demonstratie houden. De aanhang van Thaksin heeft al gezegd te blijven protesteren totdat de oppositie het protest beëindigt.

Sinds 2006 strijden aanhangers en tegenstanders van Thaksin met elkaar om de macht. In dat jaar moest Thaksin het veld ruimen nadat hij tijdens grote straatprotesten van corruptie en gebrek aan respect voor de koning was beschuldigd. Thaksin heeft de afgelopen jaren in ballingschap doorgebracht om een gevangenisstraf te ontlopen.

bloedvergieten
De strijd heeft al diverse keren tot bloedvergieten geleid. In 2010 kwamen negentig mensen om het leven toen de achterban van Thaksin, ook bekend als de Roodhemden, delen van het centrum van Bangkok wekenlang bezet hield. Uiteindelijk stuurde de regering, die toen werd geleid door de huidige oppositie, het leger naar de hoofdstad om de orde te herstellen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden