Reportage

Demonstranten dansen voor betaalbare huisvesting

Betaalbare huisvesting, vrijplaatsen en kunnen kraken: dat is waar de demonstranten van Amsterdam Danst Ergens Voor zaterdagmiddag de straat op gingen.

Ella Santhagens
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ongeveer 4000 mensen dansen en lopen zaterdagmiddag mee met de optocht van Amsterdam Danst Ergens Voor (Adev). Door mee te dansen met de muziek van tien muziekwagens - vrachtwagens met speakers, bandjes en dj’s - uiten de demonstranten hun ongenoegen over de in hun ogen onbetaalbare huisvesting en pleiten ze voor meer vrijplaatsen in de stad.

Vanaf iets voor 13.00 uur klinkt er hardcoremuziek uit een van de speakers die op de Dam staan, waardoor een paar omstanders een klein beetje mee bewegen. De meerderheid van demonstranten heeft een flesje bier vast. Langzamerhand begint het plein vol te raken.

De protestmars begint op de Dam en gaat langs de Rozengracht, de Weteringschans, de Stopera, het Scheepvaartmuseum en eindigt op het Java-eiland. “Het is een vrije, karakteristieke stoet die door het centrum trekt. Omdat er grote wagens meerijden, gaan we door grote straten. Anders komen we er niet langs,” zegt woordvoerder Sara Buurman.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Betaalbare, gelijke stad

Adev protesteert al negen jaar voor het behoud van vrijplaatsen en streeft naar een betaalbare stad die gelijk is voor iedereen. “Inmiddels zijn alle plekken waarvoor we hebben geprotesteerd allemaal verdwenen; het ADM-terrein is opgerold, de Valreep in Oost is er niet meer en het Bajesdorp is er niet meer in dezelfde vorm.”

Volgens Adev heeft ‘underground’ geen plek meer in de stad en kraken wordt consequent de kop ingedrukt, terwijl beleggers en vastgoedspeculanten vrij spel zouden hebben. Het thema van dit jaar is daarom monopolie.

Juno Sibeijn (23), student aan De Willem de Kooning Academie in Rotterdam, loopt vandaag mee met de mars. “Door vrijplaatsen te slopen gaat er steeds meer Amsterdamse cultuur verloren. Dat vind ik niet normaal. Het is belangrijk dat die plekken blijven bestaan. Hier doe ik namelijk mijn inspiratie op voor mijn kunst. Bovendien is het voor velen een ontmoetingsplek en zijn er altijd leuke feestjes.”

Weinige ‘vrije’ plekken

Een band maakt muziek op een zwarte piratenboot op wielen. Aan weerszijden van de boot hangen vlaggen met een doodshoofd en bordjes met ‘vrijspel’.

“Een van de dingen waar ik vroeger trots op was, toen ik in Amsterdam studeerde: er waren veel plekken die vrij en niet te duur waren,” zegt demonstrant Ernst Hemel (39), terwijl hij zijn zoontje, dat in het kinderzitje van zijn fiets zit, een aai over zijn bol geeft. “Maar dat wordt sinds het kraakverbod steeds meer dichtgetimmerd. Ik loop vandaag mee omdat ik zou willen dat er niet alleen wordt ingezet op duurdere culturele centra, maar ook dat er wordt geïnvesteerd in meer vrijplaatsen.”

Het gaat de bierdrinkende Dionne van Walraven (35) vooral om de gezelligheid. “De sfeer is heel goed en ik denk dat niemand last van ons heeft. Maar ik sta hier natuurlijk niet alleen om een feestje mee te pakken. Ik heb zelf het geluk dat ik een sociale woning heb, maar zie veel mensen om me heen die dat niet hebben. Ik hoop vandaag aandacht te vragen voor deze ongelijkheid.”

Amsterdam Danst Ergens Voor (Adev) houdt zijn jaarlijkse demonstratie voor kraken, vrijplaatsen en betaalbare huisvesting in de stad. 
 Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Amsterdam Danst Ergens Voor (Adev) houdt zijn jaarlijkse demonstratie voor kraken, vrijplaatsen en betaalbare huisvesting in de stad.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Duizenden demonstranten gingen zondagmiddag in Rotterdam de straat op om te strijden voor betaalbare woningen. De politie hield meer dan vijftig mensen aan. Ze worden verdacht van het in bezit hebben van ‘verboden attributen’.

Onder het motto ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’ protesteerden mensen uit het hele land in de Afrikaanderbuurt voor betaalbare huizen. De buurt was bewust gekozen, want in Rotterdam-Zuid worden vrij veel sociale huurwoningen gesloopt. Voor een deel moeten er duurdere huizen voor terugkomen.

De woondemonstratie was het vervolg op de ‘Woonopstand’ die vorige maand op de Dam in Amsterdam werd gehouden. Toen kwamen zo’n 15.000 mensen samen.

Ellen van Gaalen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden