Update

Demonstranten Amsterdam tevreden: Het is geweldig, het leeft

De initiatiefnemers van de protestbijeenkomst Occupy in Amsterdam zijn tevreden over de demonstratie. 'Het is geweldig. Het leeft', zei een vermoeide Bas de Vries vanavond. Hij was de hele week in touw met de Nederlandse versie van het van oorsprong Amerikaanse burgerprotest tegen de financiële sector.

Demonstranten verzamelden zich vandaag op het Beursplein in Amsterdam. Beeld anp
Demonstranten verzamelden zich vandaag op het Beursplein in Amsterdam.Beeld anp

's Middags waren ongeveer 1500 mensen bij elkaar gekomen op het Beursplein in de hoofdstad. 's Avonds waren dat er een stuk minder. De volhouders brengen de nacht door op het plein.

Volgens De Vries is het een komen en gaan van mensen. Het verloop is groot. Hij verwacht morgen opnieuw een toestroom van demonstranten.

De politie had door de drukte aan het begin van de middag het Damrak afgezet voor verkeer. Trams werden omgeleid. De actie kent in principe geen eindtijd. Op het plein staan enkele tenten en actievoerders hebben aangegeven te blijven zolang het nodig is. Volgens de politiewoordvoerster is het in principe verboden te slapen op straat, maar zal dit nu zolang het rustig verloopt worden gedoogd.

'Echt een feestje'
'We gaan door totdat het doodbloedt', aldus een van de aanwezigen. 'Het is echt een feestje', zei Bas de Vries, een van de initiatiefnemers. 'Kinderen, mensen met honden en ouden van dagen, iedereen is er. De één is tegen kernenergie, de ander heeft een dementerende tante die 24 uur per dag in een luier loopt, weer een ander is boos op de banken of op Geert Wilders. Ik ben zo blij dat dit gebeurt.'

De positieve sfeer is volgens hem te danken aan het feit dat mensen weliswaar boos zijn, maar niet op elkaar. 'Ze vinden hier een platform. Nadat ze jaren hebben gezeurd op verjaardagen, kunnen ze hier met elkaar praten over een oplossing.'

Kwartier klappen
De deelnemers hebben vanmiddag op het Beursplein een applaus van een kwartier lang gehouden. Het geklap ging gepaard met muziek, gefluit en gejoel.

'Maak lawaai, de hele wereld moet het horen', riep de initiatiefnemer. Na afloop klonk het lied Imagine van John Lennon.

Sprekers
In de hoofdstad zijn al veel sprekers aan het woord geweest. Een demonstrant zei: 'We moeten knokken, net zolang tot we winnen.' Een ander riep op door te gaan tot de verrijking aan de top is gestopt en hij maakte zich kwaad omdat 'alles kapot wordt bezuinigd.'

Een paar demonstranten hebben spandoeken bij zich. Daarop is onder meer te lezen: 'Stop uitbuiting van mensen en aarde', 'Belast de rijken, haal waar het geld zit' en 'De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs'. Ook kinderen doen aan de protestactie mee.

Den Haag
Ook op het Malieveld in Den Haag begon vanaf 12.00 uur een vergelijkbare actie. Daar hebben zich al bijna 500 demonstranten verzameld. Een aantal demonstranten heeft hun tent opgezet. Ze zeggen dat ze tot maandag mogen blijven.

De protesten volgen na Occupy Wall Street in New York die begon op 17 september en zich wereldwijd uitbreidden als een olievlek. Betogers spreken zich uit tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite.

Wereldwijd

En ook in steden in Australië, Nieuw-Zeeland en verscheidene Aziatische landen gingen vandaag honderden mensen de straat op om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme.

In Sydney hadden circa 500 betogers gehoor gegeven aan de oproep van de wereldwijde Occupy-beweging. Ze hadden zich verzameld op de promenade Martin Place om te protesteren, aldus de Australische zender ABC. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als 'je kunt geld niet opeten'. Organisator Josh Lees zei dat de demonstranten een kamp voor onbepaalde tijd willen opzetten.

Onder de betogers waren onder anderen leden van vakbonden, communisten en Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het land.

Ook in Melbourne en de Nieuw-Zeelandse steden als Auckland, Wellington en Christchurch demonstreerden honderden mensen. Verder kreeg de oproep om te protesteren gehoor in onder meer Zuid-Korea, de Filipijnen en Hongkong.

Occupy mobiliseerde mensen via sociale netwerkmedia als Facebook en Twitter.

© ANP Beeld
© ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden