Democratische voorzitter Pelosi: ‘Donald Trump kan worden afgezet’

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, donderdag. Beeld AFP
De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, donderdag.Beeld AFP

Ze heeft daarom de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd formele aanklachten op te stellen die tot afzetting van de president zouden kunnen leiden. De commissie heeft laten weten mogelijk donderdag 12 december al te stemmen over wat de president precies wordt verweten. 

Pelosi citeerde in een zes minuten durende betoog uitgebreid uit de Amerikaanse grondwet en zei dat twee maanden van onderzoek over Trumps contacten met Oekraïne heel duidelijk hadden gemaakt dat Trump in strijd met de grondwet heeft gehandeld.

De president had zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. Oekraïne had op last van Trump belastend bewijs tegen diens vermoedelijke uitdager in 2020, Joe Biden, moeten verzamelen in ruil voor militaire hulp van de Verenigde Staten. ‘In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet,’ aldus Pelosi.

Donald Trump zelf lijkt niet erg onder de indruk. Via Twitter liet hij al weten dat de Democraten helemaal geen afzettingszaak tegen hem hadden. Kom maar gauw met die procedure dan hebben we een eerlijk proces in de senaat en dan kan het land verder, was samengevat zijn boodschap. Volgens de president toonde deze procedure alleen maar aan hoe corrupt zijn politieke tegenstanders waren. ‘Ik ben gekozen om het politieke moeras op te ruimen en dat is wat ik ga doen.’ 

De kans dat Trump daadwerkelijk zal worden afgezet is zeer gering. Daarvoor hebben de democraten in ieder geval de steun van een deel van de Amerikaanse Senaat nodig en daarin heeft Donald Trump genoeg medestanders om niet te worden weggestuurd. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden