Democratische conventie moet Obama oude flair teruggeven

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn politieke bondgenoten gaan deze week tijdens de conventie van de Democratische Partij in North Carolina proberen kiezers te overtuigen Obama nog vier jaar te gunnen.

Een kunstenaar verkoopt verkiezingsposters aan de ingang van het centrum waar de Democratische conventie morgen van start gaat. Beeld afp
Een kunstenaar verkoopt verkiezingsposters aan de ingang van het centrum waar de Democratische conventie morgen van start gaat.Beeld afp

Ondanks het feit dat een ruime meerderheid van de bevolking meent dat het land niet op het juiste spoor zit zullen Obama en de zijnen stellen dat mensen beter af zijn met de huidige president, die ze kennen, dan te gokken op de Republikein Mitt Romney.

De conventie wordt dinsdag officieel geopend door Obama's vrouw Michelle, wier populariteit die van haar man ruimschoots overstijgt. Dinsdagavond wordt de belangrijkste toespraak gehouden door Julian Castro, de burgemeester van de Texaanse stad San Antonio. Met de toespraken van Michelle en Castro hopen de Democraten twee cruciale groepen kiezers, vrouwen en Hispanics, achter zich te scharen.

Voormalig president Bill Clinton zal woensdag acte de présence geven en Obama officieel nomineren als de Democratische presidentskandidaat. Vicepresident Joe Biden spreekt donderdag de conventie toe, evenals voormalig presidentskandidaat en senator John Kerry. Hillary Clinton heeft al aangegeven geen tweede termijn als minister van buitenlandse zaken te ambiëren en Kerry wordt als haar mogelijke opvolger gezien.

President Obama praat met aanhangers bij zijn aankomst in Ohio. Beeld ap
President Obama praat met aanhangers bij zijn aankomst in Ohio.Beeld ap

De Democratische Partij heeft in tegenstelling tot andere jaren een voorsprong op de Republikeinen op het gebied van nationale veiligheid. Kerry zal er waarschijnlijk op hameren dat Osama bin Laden onder Obama werd gedood en dat de oorlog in Afghanistan op zijn einde loopt.

Obamacare
De economie blijft, met een werkloosheidscijfer dat rond de 8,3 procent schommelt, de belangrijkste kwestie tijdens deze verkiezingen. Daarnaast is de gezondheidszorg een heikel punt. De Democraten zien de hervormingen, die in de volksmond Obamacare worden genoemd, als een van de grote prestaties gedurende Obama's eerste termijn.
De kwestie heeft de Republikeinen echter ook verenigd, die zeggen dat de Amerikaanse regering met Obamacare de gezondheidszorg heeft overgenomen.

Obama ging in zijn toespraak in Colorado in op de kritiek. 'Gouverneur Romney heeft aangegeven dat hij op zijn eerste dag als president Obamacare wil terugdraaien', aldus Obama. 'Dat betekent dat zeven miljoen jongeren van de polis van hun ouders worden afgeschopt. Romney zou de tientallen miljoenen mensen met een reeds bestaande aandoening de hoop ontnemen door de hervormingen terug te draaien. Je weet dat hij het Obamacare noemt. Ik mag die naam wel. Ik geef inderdaad om mensen (...) Ik weet niet wat de andere kant in gedachte heeft. Misschien kan hun plan 'Romney doesn't care' worden genoemd. Maar deze wet blijft.'

Spannend
Biden was zondag in de staten Pennsylvania en Wisconsin. Zijn aanwezigheid wijst er mogelijk op dat de verkiezingen in deze staten spannender worden dan gedacht. Obama sprak zelf op de campus van de University of Colorado en riep de studenten daar op zich te registeren om te stemmen.

Obama had in 2008 veel te danken aan het enthousiasme van en de opkomst onder jonge mensen en kan het zich dit jaar niet veroorloven hun steun of enthousiasme te verliezen.

Michelle Obama kondigt haar man aan in Virginia. Beeld REUTERS
Michelle Obama kondigt haar man aan in Virginia.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden