Democraten laken Obama's Irak-politiek

President Barack Obama van de Verenigde Staten wil 35.000 tot 50.000 ondersteunende troepen handhaven in Irak. Foto ANP Beeld
President Barack Obama van de Verenigde Staten wil 35.000 tot 50.000 ondersteunende troepen handhaven in Irak. Foto ANP

WASHINGTON - President Barack Obama wil 35.000 tot 50.000 ondersteunende troepen handhaven in Irak. De gevechtstroepen van het Amerikaanse leger moeten daarentegen het land uiterlijk in augustus volgend jaar hebben verlaten. Het gaat dan om ongeveer 100.000 personen.

Obama zou dat plan vandaag aan- kondigen bij zijn bezoek aan een legerbasis in North Carolina.

Hooguit 50.000 militairen blijven nodig om de Iraakse strijdkrachten te adviseren en Amerikaanse belangen te beschermen, aldus Obama's adviseurs die journalisten hebben ingelicht over de inhoud van de speech.

Democratische partijgenoten van de president toonden zich prompt bezorgd dat Obama meer militairen in Irak zal handhaven dan hij tijdens de verkiezingscampagne had beloofd. Binnen zestien maanden na zijn aantreden zouden bijna alle Amerikaanse militairen Irak hebben verlaten, zei Obama toen.

Vooraanstaande Democraten vinden 35.000 tot 50.000 militairen een aanzienlijke militaire macht. ''Dat zijn er teveel voor een beperkte strijdmacht die alleen tot taak zou hebben Iraakse collega's te adviseren,'' aldus Nancy Pelosi tot leidende politici in het Huis van Afgevaardigden, dat zij voorzit.

Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat: ''Die 50.000 militairen zijn er wat meer dan ik had verwacht.''
John McHugh, een Republikeinse defensie-expert is positiever. Obama heeft hem had verzekerd dat er nog een 'plan B' is, mocht de veiligheidssituatie in Irak verslechteren.

Obama zoekt met zijn voorstel de gulden middenweg tussen voorstanders van een snelle en zo compleet mogelijke terugtrekking en militaire experts die een geleidelijker terugtrekking wensen. De oorlog in Irak is er nog altijd zeer omstreden. Twee op de drie Amerikanen zijn tegenstander.

Obama kondigde onlangs aan dat 17.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan gaan, dat volgens hem een grotere bedreiging vormt dan Irak.

Foto's van doodskisten van gesneuvelde Amerikaanse militairen mogen voortaan gepubliceerd worden als de nabestaanden toestemming geven. Het Pentagon maakte gisteren een einde aan het publicatieverbod dat in 1991 was ingesteld onder president George H.W. Bush, de vader van George W. Bush. Het beeld van de kisten met de Amerikaanse vlag erop werd geassocieerd met de oorlog in Vietnam. De foto's sterkten de roep om terugtrekking. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden