'Democraten doen op laatste moment nieuw belastingvoorstel'

De Democraten zijn bereid om belastingverhogingen te beperken tot een kleinere groep Amerikanen dan hun eerder voor ogen stond. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een onderhandelingsvoorstel van de partij van president Barack Obama.

Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Beeld anp
Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.Beeld anp

De Democraten zouden bereid zijn de belastingen alleen te verhogen voor Amerikanen met een jaarsalaris van meer dan 450.000 dollar. Eerder gaf Obama aan huidige belastingvoordelen alleen te willen behouden voor gezinnen met een inkomen van maximaal 250.000 dollar per jaar. Volgens de krant zetten de Republikeinen in op hogere belastingen vanaf 550.000 dollar per jaar.

Uitstel tot 2015
In ruil voor de inperking van de belastingverhoging zouden Democraten bezuinigingen die voor 2013 gepland staan, willen uitstellen tot 2015. Daarnaast willen ze aflopende werkloosheidsuitkeringen verlengen en stellen ze voor landbouwsubsidies en betalingen aan doktoren te laten doorlopen.

De voorstellen maken deel uit van de pogingen om de 'fiscal cliff' te omzeilen. Als de Democraten en Republikeinen er vandaag voor middernacht niet in slagen een compromis te sluiten, gaan de belastingtarieven voor bijna alle Amerikanen omhoog en treedt een reeks bezuinigingen in werking. Die maatregelen samen leiden naar verwachting tot een krimp van de Amerikaanse economie.

Meningsverschillen
Afgelopen weekeinde slaagden Democraten en Republikeinen er opnieuw niet in hun meningsverschillen te overbruggen. Beide partijen blijven lijnrecht tegenover elkaar staan over de manier waarop de grote Amerikaanse staatsschuld op termijn moet worden aangepakt. Republikeinen verzetten zich tegen hogere belastingen, terwijl veel bezuinigingen voor Democraten onverteerbaar zijn.

Het Huis van Afgevaardigden komt om 17.00 uur (Nederlandse tijd) weer bijeen. Zonder compromis moet een nieuw Congres volgend jaar aan de slag met de Amerikaanse overheidsfinanciën. Op 3 januari treden nieuwe volksvertegenwoordigers aan die in november zijn gekozen. De verhoudingen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden worden hierdoor echter niet doorslaggevend veranderd.

De Republikeinse leider John Boehner Beeld ap
De Republikeinse leider John BoehnerBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden