Demmink nu ook in het openbaar gehoord om misbruik

Voormalig justitietopman Joris Demmink wordt nu zelf ook onder ede ondervraagd in een openbare rechtszitting over de beschuldiging tegen hem dat hij minderjarige kinderen zou hebben misbruikt. De rechtbank in Amsterdam heeft het verzoek hierom van één van zijn vermeende slachtoffers gehonoreerd, zegt zijn advocaat Martin de Witte.

Een getuigenverhoor van Opstelten (foto), Teeven en Demmink is toegestaan door de rechtbank van Amsterdam. Beeld ANP
Een getuigenverhoor van Opstelten (foto), Teeven en Demmink is toegestaan door de rechtbank van Amsterdam.Beeld ANP

Ook oud-minister Ivo Opstelten en ex-staatssecretaris Fred Teeven moeten komen opdraven.

Het vermeende slachtoffer, een oud-jongensprostitué, heeft vorig jaar zelf onder ede verklaard dat hij eind jaren tachtig toen hij vijftien jaar was, de oud-topman van het ministerie van Justitie als klant heeft gehad. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Volgens De Witte wil zijn cliënt dat deze getuigen verklaren wat ze weten over het misbruik van de aanvrager, de destijds bestaande kinderpornonetwerken en het zogenoemde zeer geheime Rolodex-onderzoek eind jaren negentig. Dat zou gaan over misbruik van minderjarigen door drie hoofdofficieren van justitie en een topambtenaar van het ministerie van Justitie.

Het zijn niet de eerste getuigenverhoren met Opstelten in de reeks beschuldigingen tegen de inmiddels gepensioneerde Demmink. Vorig jaar verklaarde Opstelten al eens bij de rechter-commissaris dat Demmink 'op geen enkele wijze' is opgedoken in het Rolodex-onderzoek.

Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen vanseksueel misbruik van minderjarige jongens. De oud-top-ambtenaar heeft enkele keren de tegenaanval gekozen. Demmink verloor vorig jaar een procedure tegen het AD, dat onder meer had geschreven dat hij in de jaren tachtig contact zou hebben gehad met een man die bekendstond als pooier van minderjarige jongens.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden