Demjanjuk om uitlevering naar hoogste rechter

Duitsland wil Demjanjuk berechten voor het medeplegen van moord op 29.000 joden in vernietigingskamp Sobibor. Foto EPA Beeld
Duitsland wil Demjanjuk berechten voor het medeplegen van moord op 29.000 joden in vernietigingskamp Sobibor. Foto EPA

AMSTERDAM - De voormalige kampbewaker John Demjanjuk probeert bij het Supreme Court, de hoogste gerechtelijke instantie van de Verenigde Staten, zijn uitzetting naar Duitsland te voorkomen.

Vrijdag besloot een federale rechter in de Verenigde Staten dat uitlevering van de 89-jarige Demjanjuk aan Duitsland mogelijk is. Zijn advocaat John Broadley heeft een verzoek tot afwijzing van de uitzetting gisteren naar het Supreme Court gestuurd.

Broadley vraagt uitstel van ten minste negentig dagen. In die tijd wil hij aantonen dat de lagere rechtbank in Ohio ten onrechte heeft geoordeeld dat Demjanjuk uitgezet kan worden. Volgens Broadley is de 89-jarige Demjanjuk te ziek om naar Duitsland overgebracht te worden.

Duitsland wil Demjanjuk berechten voor het medeplegen van moord op 29.000 joden in vernietigingskamp Sobibor.

Nederlandse nabestaanden zullen een belangrijke rol spelen in het proces als medeaanklager als Demjanjuk daadwerkelijk terecht staat.

Zij worden in Nederland begeleid door een werkgroep bestaande uit hoogleraar Abram de Swaan, hoogleraar sociale geschiedenis Selma Leydesdorff, hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt en hoogleraar Holocaust- en genocide studies Johannes Houwink ten Cate.

''Iedereen denkt dat alle Joden uit bezet Nederland in Auschwitz zijn vermoord, maar dat is niet waar,'' zegt Houwink ten Cate.

De Nederlandse transporten spelen een cruciale rol in het proces tegen Demjanjuk.

Dat is een gevolg van 'Nederlandse bureaucratie,' aldus Houwink ten Cate. ''Alleen in Nederland zijn nauwkeurige lijsten bijgehouden van wie op transport werd gezet. Zo kunnen specifiek namen worden gegeven van mensen die in Sobibor zijn vermoord in de tijd dat Demjanjuk daar als kampbewaker werkzaam was.''

Er zijn in de rechtszaak in het totaal twaalf medeaanklagers, zogeheten Nebenkläger. Onder hen zijn drie overlevenden en negen nabestaanden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden