Demjanjuk fit genoeg voor proces

Demjanjuk in zijn rolsteol. Foto EPA Beeld
Demjanjuk in zijn rolsteol. Foto EPA

MÜNCHEN - John Demjanjuk (89) had maandag bij de hervatting van zijn proces in München weer zijn blauwe basketballpet op. Hij zag er fitter uit dan bij de eerdere zittingen, enkele weken geleden.

Demjanjuk werd binnengereden in een rolstoel en was gekleed in een groene parka; hij had een dekentje over zijn benen.

Hij staat terecht voor het medeplegen van moord op ten minste 27.900 joden uit Nederland in nazi-vernietingskamp Sobibor. Hij werd in mei uitgeleverd uit de Verenigde Staten, waarheen hij na de oorlog emigreerde.

Gisteren dreigde een aantal van de veertien mede-aanklagers die bij de hervatting van het proces Demjanjuk aanwezig zouden zijn, als gevolg van winterperikelen te stranden. Het overgrote deel bereikte München echter toch op tijd om een verklaring af te leggen.

De medeaanklagers zullen naar verwachting vandaag en morgen aan het woord komen in het proces.

Als eerste sprak vanmorgen de 87-jarige Philip Jacobs uit Amsterdam. Hij vertelde de rechtbank hoe hij in 1942 Nederland ontvluchtte en via een omweg in Engeland aankwam, waar hij in de Royal Air Force diende.

Zijn ouders en zijn grote liefde uit die tijd, Ruth, kwamen om in Sobibor. Ze waren in juli 1943 met hetzelfde transport naar dat vernietigingskamp gedeporteerd. Toen Jacobs vanmorgen in vlekkeloos Duits zijn verhaal deed, brak zijn stem.

Tijdens de twee eerste zittingsdagen, drie weken geleden, kregen enkele medeaanklagers al de kans om hun verhaal te doen, wat tot aangrijpende taferelen in de rechtszaal leidde. Ook werd toen de aanklacht tegen Demjanjuk voorgelezen.

De laatste zittingsdag werd toen afgeblazen vanwege ziekte van Demjanjuk. Later kwamen er berichten dat het met zijn gezondheid beter gaat.

Zijn advocaten hebben al herhaaldelijk betoogd dat de Duitse staat miet het recht heeft om Demjanjuk te vervolgen.

De advocaten hebben er onder andere op gewezen dat anderen in soortgelijke positie tot dusver vrijuit zijn gegaan. Dat heeft er mede toe geleid dat er onderzoeken zijn geopend naar mogelijke collega's van Demjanjuk.

Eén van hen, Samuel K., was oorspronkelijk opgeroepen als getuige in het proces tegen Demjanjuk. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden