Dementerende vrouw nacht vergeten in tillift boven toilet

In een wooncomplex voor dementerende ouderen van Cordaan op de Ottho Heldringstraat in Nieuw-West heeft een bewoner in mei de hele nacht in een tillift boven het toilet doorgebracht. Een verpleger was haar vergeten.

Bart van Zoelen en Hannah Stöve
Bij een complex van Cordaan heeft een mevrouw een hele nacht in een tillift gezeten. Beeld anp
Bij een complex van Cordaan heeft een mevrouw een hele nacht in een tillift gezeten.Beeld anp

Aan het begin van de avond was de bewoner op het toilet gezet. De volgende ochtend rond negen uur werd ze daar door een andere medewerker van Cordaan gevonden, hangend in de tillift. Ook de nachtdienst had haar niet opgemerkt.

Dat is vorige maand aan het licht gekomen bij een ontslagzaak die Cordaan had aangespannen tegen de verpleger. Cordaan verwijt hem dat hij 'op onaanvaardbare wijze is tekortgeschoten'. Ook had hij tot twee keer toe verkeerd gerapporteerd, over het tijdstip van naar bed brengen en de toegediende medicijnen.

De rechter besloot deze week dat de verpleger niet ontslagen mocht worden. De rechter liet daarbij meewegen dat de man al 25 jaar voor Cordaan werkte en altijd goed had gefunctioneerd. Daarbij komt dat hij bij de rechtszaak liet blijken zich enorm schuldig te voelen en ruiterlijk erkende dat hij ernstig tekort was geschoten.

Hoge werkdruk
Verder voerde hij aan dat de werkdruk enorm hoog was in het kleinschalige wooncomplex, waar behalve dementerende ouderen ook mensen met chronische klachten en niet-aangeboren hersenletsel wonen.

In totaal zijn er op twee verdiepingen zes woongroepen van elk zes kamers, waar bij een avonddienst zes personeelsleden gebruikelijk zijn, waarvan drie gediplomeerden. Die nacht was de verpleger de enige 'verzorgende' met vijf helpenden, waardoor hij de eindverantwoordelijkheid droeg over 36 bewoners in plaats van twaalf.

Volgens Cordaan ging het hierbij alleen om een streefbezetting, niet om een wettelijk voorgeschreven minimum. Maar hoe dan waren er veel wisselingen in de bezetting. Daarbij ging die avond veel aandacht uit naar een terminale patiënt.

Cordaan wierp tegen dat het die avond volgens camerabeelden rustig was. Verder had de verpleger ten onrechte gerapporteerd dat hij de bewoner naar bed had gebracht. Ook had hij niet, zoals gerapporteerd, haar oogdruppels toegediend - zijn verklaring: omdat ze zo vermoeid was. Cordaan stelde bovendien dat het verzorgende personeel nooit had geklaagd over werkdruk. Maar dat was, volgens de verpleger, omdat er een angstcultuur heerst waarin niet wordt geklaagd.

Overplaatsing
Tegen Cordaan sprak dat de collega die nachtdienst had de dementerende vrouw ook niet had opgemerkt. En Cordaan bestrafte dit alleen met een waarschuwing en een schorsing. Ook heeft Cordaan niet hard kunnen maken dat het lopen van een controleronde later in de avonddienst voorgeschreven was.

Tenslotte ging de rechter mee in het betoog dat de verpleger die avond al gebukt ging onder gezondheidsklachten, zoals buikpijn, extreme vermoeidheid en concentratieproblemen. Later die maand werd bij hem darmkanker geconstateerd. De rechter liet ook meewegen dat de gevolgen van ontslag groot zouden zijn. Een nieuwe baan is vanwege zijn leeftijd en zijn ziekte geen sinecure, ook al omdat Cordaan, volgens de rechter, met zesduizend werknemers zeventig procent van de markt voor verzorging beheerst.

De rechter ging daarom niet mee in het ontslag van de verpleger. Ontbinding van zijn contract was al met al een te zware sanctie, de verpleger verdient een laatste kans. Een terugkeer naar zijn oude werkplek lijkt de rechter dan ook niet logisch, maar overplaatsing naar een andere locatie van Cordaan dan weer wel.

Een woordvoerder van Cordaan laat zaterdag weten dat de uitspraak gerespecteerd wordt en dat de instelling niet in hoger beroep gaat. De medewerker zal inderdaad worden overgeplaatst naar een andere locatie. Vanwege de 'ernstige nalatigheid' krijgt hij de komende tijd begeleiding.

Voor de bewoner in kwestie was het incident "heel onprettig, maar ze heeft er niets aan overgehouden," aldus Cordaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden